Mehevät nokkossämpylät

nokkossämpylät

En ole erähenkinen ihminen. En ole koskaan viettänyt (kokonaista) yötä teltassa enkä osaisi sytyttää tulta takkaan vaikka henkeni riippuisi siitä. Nautin ilmastoiduista sisätiloista, pehmeistä sängyistä, juoksevasta vedestä ja huonepalvelusta. Lähiaikoina olen kuitenkin oppinut arvostamaan myös luontoa ja kaikkea sitä, mitä se voi tarjota. Tänä kesänä minäkin olen hortoillut.

Minun nuoruudessani hortoilu tarkoitti jotain aivan muuta, mutta nykyään sillä (ilmeisesti) viitataan luonnossa kasvavan ravinnon keräämiseen ja syömiseen.

Sisäinen hortoilijani heräili hitaasti ja varovaisesti. Ensin alkukesästä ollessani piknikillä keksin lisätä apilanlehtiä salaatin päälle koristeeksi. Raumalla lomaillessani kävin useampaan otteeseen poimimassa mustikoita ja villikukkia. Yhtenä päivänä söin ketunleipiä suoraan maasta.

Vieraillessani Suomenlinnassa jokamiehenoikeus-mentaliteettini oli jo täydessä kukassa ja päädyinkin poimimaan nokkosia. Oman ravinnon kerääminen suoraan luonnosta lautaselle on suuri elämys, sellainen jollaisia harvemmin enää nykyään tulee elettyä.

Suomenlinnassa hortoilulla oli kuitenkin myös lievä haittavaikutus – päädyin nimittäin ympärillä parveilleiden japanilaisturistien lomakuvakansioihin hikisenä kummajaisena, joka kyykkii nokkospensaissa muovipussit käsiensä suojana. No, eipä ollut ensimmäinen kerta kun olen puuhastellut pensaikossa ja aiheuttanut hämmennystä japanilaisten turistien keskuudessa.

suomenlinna  hortoilu

En odota kaikilta samaa omistautumista omituisuudelle kuin itseltäni, joten myös kaupasta poimittu kuivattu nokkonen käy näihin sämpylöihin mainiosti. Suosittelen kuitenkin venyttämään mukavuusalueita ja kokeilemaan uusia asioita. Ainakin henkistä hortoilua kannattaa kokeilla, jos ei muuten niin näiden herkullisten ja mehevien nokkossämpylöiden muodossa!

nokkossämpylät

Ainekset:

2dl kädenlämpöistä vettä

11g kuivahiivaa

3rkl oliiviöljyä

n. 1,5dl tiiviisti pakattuja nokkosenlehtiä (tai 1,5dl kuivattua nokkosta)

hyppysellinen suolaa

1dl ruisjauhoja

1dl ohrajauhoja

n. 5dl vehnäjauhoja

Ohjeet:

Aloita huuhtelemalla, ryöppäämällä ja hienontamalla nokkosenlehdet. Jos käytät kuivattua nokkosta, voit käyttää tämän ajan hiljaiseen introspektioon ja miettiä, mikä elämässäsi on tärkeintä. Vaihtoehtoisesti voit siirtyä suoraan seuraavaan osioon.

Sekoita kuivahiiva kädenlämpöisen veden joukkoon ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Lisää oliiviöljy ja sekoita huolellisesti. Seuraavaksi sekoita taikinaan nokkoset sekä suola ja lisää sitten jauhoja pienissä erissä. Vaivaa kunnes taikina on sileä. Anna kohota peitetyssä kulhossa muutaman tunnin ajan. Muovaile kämmenten välissä sopiviksi sämpylöiksi ja paista 220-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes sämpylät tummuvat hieman päältä ja ovat kiinteitä kosketettaessa. Nauti lämpimänä!

Advertisements
Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: