Sitruunainen kesäkakku laventeli-mascarponekuorrutuksella

mascarponekuorrutus

Sama ilmiö näyttää ruman naamansa elämässäni vuosi toisensa jälkeen elokuun alkupuolella. Kesäuupumus. Lomaa olisi vielä jäljellä, mutta ahdistava ääni takaraivossa muistuttaa, että kohta se on ohi ja syksy on alkamaisillaan. Hiljalleen alkaa tuntua siltä, että tälle kesälle on jo antanut kaikkensa.

Näistä loppukesän aurinkoisista päivistä ja pimeistä, kuumista öistä kannattaisi kuitenkin nauttia suurimmalla innolla, sillä tottahan se on, että tämäkin kesä on kohta jo takana ja edessä on taas uusi vuodenaika ja uudet seikkailut.

Supersankarin elkein tilanteen saapuu pelastamaan tämä aurinkoinen kesäkakku, jonka sitruksiset, kukkaisat ja marjaisat aromit tuovat kaikki kesän parhaat puolet yhdelle lautaselle. Laventeli tuo kermaisaan mascarponekuorrutukseen miellyttävän hienostunutta kukkaisuutta, mutta kakku on herkullinen myös ilman sitä.

En tiedä laventelien saatavuudesta mitään, mutta toivon niitä löytyvän torikauppiailta tai kotikokkien omista puutarhoista – ne ovat nimittäin erittäin maukkaita! Itse poimin laventelit Piemonten huvilan puutarhasta heinäkuussa ja keitin niistä mahtavan ja monikäyttöisen siirapin, jota olen lähiaikoina nauttinut aivan liikaa. Kehonkoostumusmittauksen mukaan olen tällä hetkellä suurinpiirtein 86-prosenttisesti siirappia.

piemonte

Laventelipensaita Piemonten huvilan altaan laidalla

kesäkakku

Tämän kakun avulla on helppo nauttia kesän viimeisistä hetkistä täysin rinnoin!

Ainekset:

175g pehmeää voita

3dl sokeria

3 kananmunaa

1 sitruunan ja 1 limen raastettu kuori sekä puristettu mehu

1,5dl maustamatonta jogurttia

5dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

1tl ruokasoodaa

1tl vaniljajauhetta

laventelisiirappiin:

4dl sokeria

2dl vettä

4-6 laventelin vartta kukintoineen

1 appelsiinin ja 1 sitruunan raastettu kuori

oman maun mukaan vaniljaa

kuorrutukseen:

200g mascarponea

3-4rkl laventelisiirappia TAI 2-3rkl sokeria

tuoreita marjoja ja yrttejä, paahdettuja kookoslastuja

Ohjeet:

Aloita sekoittamalla voi ja sokeri huolellisesti yhteen. Lisää seuraavaksi kananmunat joukkoon yksitellen ja sekoita hyvin. Sekoita sitrushedelmien raastettu kuori ja puristettu mehu sekä jogurtti taikinaan varovaisesti. Lisää lopuksi kuivat ainekset ja sekoita kunnes taikina on sileä. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.

Valmista laventelisiirappi sekoittamalla kaikki ainekset pienessä kattilassa ja keittämällä miedolla lämmöllä 8-10 minuuttia, kunnes siirappi on koostumukseltaan hieman kiinteämpi ja tarttuu lusikan pintaan. Anna jäähtyä hetki, kaada siivilän läpi ilmatiiviiseen astiaan ja sekoita mascarponen kanssa herkulliseksi kuorrutukseksi. Kuorruta kakku mascarponella, viimeistele haluamillasi marjoilla ja yrteillä ja nauti kakusta ja kesästä.

Ylijäänyt laventelisiirappi säilyy useamman päivän, mutta saattaa kovettua hieman. Tilanne on kuitenkin pelastettavissa muutamalla vesitipalla ja voimakkaalla vatkauksella. Siirappi toimii erinomaisesti myös esimerkiksi pannukakkujen kanssa.

Huom! Kuvan kaksikerroksinen kakku on valmistettu kaksinkertaisella annoksella. Tuplaa siis ohjeiden määrät ja paista kaksi erillistä kakkupohjaa jos haluat kesäkakullesi näyttävää korkeutta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s