Mustikka-kardemumma-Pavlova

pavlova

Lapsuuteni Raumalla on täynnä hyviä muistoja. Pyöräilyä idyllisissä maalaismaisemissa, pulikointia Länsi-Suomen kauniissa saaristossa, ketunleipien napostelua metsissä… Yksi rakkaimmista muistoista on kuitenkin jokakesäinen mustikanpoiminta lapsuudenkotini viereisessä metsässä.

Marjojen poimimisessa tuntuu olevan jotain jännittävää ja lähes mystistä. Oman ravinnon kerääminen luonnosta tuntuu nykyihmiselle utopistiselta ajatukselta, mutta mahdollista se (paikoittain) kuitenkin on. En koskaan unohda mustikan tahraamia suupieliä enkä niitä onnellisia lapsuuden hetkiä.

Jostain syystä mustikanpoiminta jäi kuitenkin taka-alalle nuoruuteni vuosina. Ehkä sitä keksi silloin parempaakin tekemistä. Tänä kesänä palasin kuitenkin nuoruuteni mustikka-apajille 15 vuoden tauon jälkeen. Löysin vanhan mustikkapaikkani sattumalta kesäillan pyöräilyretkelläni. En ollut edes kuvitellut, että samassa paikassa kasvaisi yhä mustikoita. Kaikki nämä vuodet kun minä olen riekkunut loppukesät jossain aivan muualla, raumalaiset mustikat ovat odottaneet minua.

Hylkäsin pyöräni välittömästi tien varteen ja säntäsin keräämään tolkuttomia määriä mustikoita. Oli sanoinkuvaamattoman hienoa löytää lapsenomainen into ja itsepoimittujen marjojen ilo uudelleen.

mustikoita

Instagram/jerrykivela

Yli-innokkaan mustikanpoimijan keittiössä on tänä kesänä syntynyt monenmoisia mustikkaherkkuja, mutta niistä paras on ehdottomasti tämä pavlova.

Makeiden mustikoiden ja mausteisen kardemumman yhdistelmä toimii erinomaisena tasapainona makealle marengille ja raikkaalle täytteelle. Perinteinen kermavaahtotäyte on tällä kertaa korvattu rasvattomalla maitorahkalla, koska ei tässä kukaan ylimääräisen kerman tarpeessa ole.

Ainekset:

4 kananmunan valkuaista

1dl sokeria

2dl tomusokeria

(½ tl kaliumbitartraattia (cream of tartar))

oman maun mukaan vaniljaa

hyppysellinen suolaa

1tl kardemummaa

0,5dl soseutettuja mustikoita

täyte:

250g rasvatonta maitorahkaa

oman maun mukaan vaniljaa

4rkl sokeria

lisäksi: runsaasti mustikoita

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Jos käytät kaliumbitartraattia, joka antaa valkuaisille extrakuohkeutta, sekoita se joukkoon tässä vaiheessa. Marenki onnistuu kuitenkin erinomaisesti myös ilman sitä.

Lisää sokeria teelusikallinen kerrallaan ja vatkaa pari sekuntia jokaisen lusikallisen jälkeen. Tässä vaiheessa marenkiseokselle alkaa muodostua hieman kiiltävä pinta. Tomusokerin voit lisätä nopeammin, kolmessa erässä. Vatkaa tomusokeri huolellisesti seokseen, mutta älä vatkaa marenkiseosta liikaa enää tässä vaiheessa.

Lisää loppuvaiheessa myös vanilja, suola ja kardemumma seokseen, joka tässä vaiheessa muodostaa kuohkeita kumpuja.

Ripottele mustikoiden päälle hieman sokeria ja murskaa ne huolellisesti esimerkiksi haarukan avulla. Taittele mustikkasose varovaisesti marenkiseoksen joukkoon. Kaada leivinpaperilla päällystetylle uunipellille kaksi suurta kekoa ja tasoita ne paksuiksi ympyröiksi. Paista 100-asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia. Mitä suurempia marenkipaloja valmistaa, sitä pidempään niitä joutuu odottamaan. Suurten marenkipalojen kannattaa antaa myös jäähtyä uunissa ja kuivua huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, jotta ne eivät jää sisältä liian pehmeiksi.

Vatkaa täytteen ainekset keskenään kuohkeaksi ja levitä 2/3 seoksesta ensimmäisen marenkikerroksen päälle. Ripottele päälle hieman mustikoita, aseta toinen marenkikerros päälle ja levitä loppu rahka sen päälle. Viimeistele anteliaalla annoksella mustikoita ja nauti!

Mainokset
Avainsanat: , , , , ,

8 thoughts on “Mustikka-kardemumma-Pavlova

  1. anskusiili sanoo:

    Kivan oloinen blogi sinulla täällä, pitääpä alkaa seurata!

    Tykkää

  2. Tita sanoo:

    Oijoi, mustikat ovat herkkua! Tämä pavlova kuulostaa hyvältä, kardemummaakin siinä on! Liityn seuraajiin, linkitän sut blogiini jos sopii.

    Tykkää

  3. Jaana sanoo:

    Mustikat ja kardemumma on ihana yhdistelmä ja marengin kanssa varmasti vieläkin parempi!

    Tykkää

  4. Kia sanoo:

    Marenki pelastaa melkein kaiken. Ei ehkä nakkikeittoa, mutta ainakin hyvin harmaan päivän!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: