Ruokamatkailijan Tokio

ruokamatkailijan tokio shinjuku kabukicho

tokyo shinjuku

tokyo shinjuku kabukicho

Tokio ei ole kuin muut kaupungit. Tokiossa kaikki on omituista ja mahtavaa.

Tokio on 37 miljoonan asukkaan kaupunki, jossa ei koskaan ole tungosta. Kaupungissa yhdistyy uusi ja vanha, muinainen ja futuristinen. Käsittämättömän suuri kaupunki tarjoaa uskomattomia elämyksiä jokaiseen makuun, mutta varsinkin ruokamatkailijat ovat Tokiossa erittäin onnekkaita.

Kaupungissa voi kävellä mihin tahansa ravintolaan ja löytää muutamalla eurolla uskomattomia makuelämyksiä. Tokion hienous onkin spontaaneissa ravintolaseikkailuissa. Tiettyä ennalta valittua ravintolaa kaupungista voi olla vaikea metsästää, koska kaupungissa ei oikeastaan ole katuosoitteita, ainakaan sanan perinteisessä merkityksessä.

Taksikuskit saattavat kiertää ympyrää tuntikausia löytämättä perille, ja monien ravintoloiden mainoskyltit roikkuvat talojen seinustalla kuudennen kerroksen korkeudessa ja sisältävät tietenkin vain japanilaista kirjoitusta. Itse vietin kaksi päivää metsästäen kehuttua kushiage-ravintolaa kunnes lopulta luovutin ja piipahdin ensimmäiseen vastaan tulleeseen ravintolaan. Siellä söin elämäni parhaat tempurat.

Shimokitazawan hipsterialue ja länsimaalaiset trendiruoat

shimokitazawa tokio

Vogue nimesi Tokion Shimokitazawa-kaupunginosan (tai Shimokita, kuten paikalliset hipsterit sitä kutsuvat) tänä vuonna maailman trendikkäimmäksi kaupunginosaksi. Alueen ruokaskenessä voimakkaimmin esillä ovat tällä hetkellä pasta-annokset sekä pohjoismaalaishenkiset kahvilat mustikkapiirakoineen. Paikalliset hipsterit jonottavat massoittain frozen yogurt -kojujen edustalla ja kaikki länsimaalainen on selkeästi kovassa huudossa. Eksoottisuus viehättää.

shimokitazawa city country city

Harajukun teinitrendinaapurusto ja tuorepaistetut perunalastut

harajuku tokio

harajuku calbee

ruokamatkailijan tokio

harajuku tokio

bio ojiyan cafe 1999 tokiobio ojiyan cafe tokio

Gwen Stefanin maailmankuuluksi tekemässä räikeiden vaatepuotien täyteisessä teini-trendinaapurustossa Harajukussa Vivienne Westwoodin ja second hand shoppien välistä löytyy myös monia mahtavia kahviloita ja ravintoloita. Paikalliset jonottavat innokkaina amerikkalaisen popcorn-kojun edustalla jopa tuntikausia. Myös Calbee-ketjun tuoreeltaan paistetut perunalastut ovat suosittuja, varsinkin suklaalla päällystettyinä. Mitä japanilaiset edellä, sitä suomalaiset perässä? Odotan suklaasipsejä innolla kauppoihin.

Asakusan temppelialue ja paikallisia perinneherkkuja

tokyo asakusa sensoji

tokyo asakusa sensoji

tokyo asakusa sensoji

asakusa tokio

Asakusan pyhättö ja Senso-Ji-temppeli ovat yksiä Japanin kauneimmista ja tunnelmallisimmista uskonnollisista rakennuksista. Alueella voi hankkia itselleen ennustuksen (omani: ”Just like the full moon on the 15th at night, your future will be full brilliant.”), siunata itsensä tai vaikka koiransa suitsukkeilla tai rentoutua temppelin viereisessä zen-puutarhassa.

Alueelle pitää kuitenkin ensin taistella tiensä läpi pitkän ja ruuhkaisen kadun, jolla tuntuu olevan samanaikaisesti vähintään 30 prosenttia Kiinan väestöstä. Koettelemusta helpottaa se, että kadun molemmin puolin on tarjolla monenlaisia paikallisia herkkuja suolaisesta makeaan.ruokamatkailijan tokio

ruokamatkailijan tokio

ruokamatkailijan tokio

Itse innostuin ostamaan eräästä katukojusta herkulliselle tuoksuneita lämpimiä punapaputahnalla täytettyjä leivonnaisia. Olin niin innoissani leivonnaisistani, että halusin jopa ikuistaa valokuvaan hetken, jolloin avasin leivonnaispussini.

Vasta kuvan otettuani huomasin, että (pussin oikeassa alalaidassa näkyvä) japanilaisten symboli temppelille on hämäävän tuttu ja tuo jokseenkin mieleen 1940-luvun Saksan. Leivonnaiset olivat kuitenkin maukkaita.

ruokamatkailijan tokio jerryn keittiössä

ruokamatkailijan tokio

tokyo asakusa

Tokio on täynnä suuria makuelämyksiä ja joskus pelkkä vaihtoehtojen määrä saattaa häkellyttää. Tässä kuitenkin seitsemän asiaa, joita jokaisen Tokioon matkustavan on aivan pakko maistaa:

7. Vihreä tee

vihreä tee japani tokio

matcha vihreä tee tokio

matcha vihreä tee ruokamatkailijan tokio

Tee on maailman suosituin juoma ja vihreä tee Japanin kansallisaarre. Paikallinen vihreä tee on mietoa, pehmeää, maukasta ja luonteikasta. Teehuoneet ottavat mielellään vastaan ulkomaalaisia teen ystäviä ja teemestarit kertovat eeppisiä kertomuksia teen historiasta ja omista suosikeistaan. Moni heistä ei puhu sanaakaan englantia, mutta se vain lisää teehetken eksoottista tunnelmaa.

shinjuku gyoen national garden tokio syksy

shinjuku gyoen national garden syksy tokio

Vastakohtien Tokiossa kannattaa modernien pilvenpiirtäjien ja muinaisten temppeleiden ohella ottaa aikaa myös luonnolle ja rauhoittumiselle. Tähän mahtavat puitteet tarjoaa Shinjuku Gyoen National Garden, jossa sijaitsee myös kaksi teehuonetta joissa pääsee osallistumaan japanilaiseen teeseremoniaan.

japanilainen teeseremonia

japanilainen teeseremonia

Kuvassa teeseremoniamme pitänyt Sandra* (*nimi muutettu, koska en muista hänen oikeaa nimeään) juuri ennen kuin hän valmisti ja tarjoili matcha-teemme rituaalinomaisella hartaudella.

6. Sushi

sushi ruokamatkailijan tokio

On mahdoton puhua japanilaisesta ruoasta antamatta valokeilaa sushille. Monissa tokiolaisissa ravintoloissa annokset valitaan ravintolan ulkopuolella vitriinissä esillä olevista muovireplikaateista, jotka näyttävät hämmentävän paljon oikealta ruoalta. Monet sushiravintoloista kuitenkin karsivat tämän askeleen ja helpottavat elämää entisestään: estradille astuu kaitenzushi.

kaiten sushi tokio

kaiten sushi tokio
kaiten sushi tokioKaiten sushi on yksi maailman nerokkaimmista keksinnöistä. Kaiten eli liukuhihna-sushi on onnellisen elämän salaisuus. Japanilaisten kielitaito ei ole parhaasta päästä, eikä monissa ravintoloissa ole englanninkielisiä ruokalistoja.

Kaiten karsii ylimääräiset vaikeudet aterian alusta – istu vain alas ja nappaa liukuhihnalta kaikkea, mikä näyttää hyvältä. Lasku määräytyy värikoodillisten lautasten määrän perusteella, monien liukuhihnaravintoloiden ollessa erittäin huokeahintaisia. Samaan hintaan saa myös kitata sydämensä kyllyydestä vihreää teetä!kaiten sushi tokio

kaiten sushi tokio

Loputon virta sushia ja vihreää teetä – kaikki unelmani totena yhdessä paikassa.

5. Yakiniku

yakiniku ruokamatkailijan tokio

yakiniku ruokamatkailijan tokio

Yakiniku eli japanilaisten bbq on herkullista ja hauskaa. Yakiniku-ravintoloissa jokaisessa pöydässä on oma grilli, jossa saa kypsentää haluamiaan lihoja ja kasviksia.

Grillatessa tulee helposti todella lämmin, mutta kylmä olut viilentää mainiosti. Omaksi yakiniku-suosikikseni muodostui käsittämättömän mehevä naudanposki.

ruokamatkailijan tokio

ruokamatkailijan tokio

4. Ramen

ruokamatkailijan tokio ramen

ramen ruokamatkailijan tokio

Ramen-nuudelit ovat täydellistä pikaruokaa yksin matkustavalle. Osta ravintolan ulkopuolella sijaitsevasta automaatista haluamaasi annosta vastaava lipuke, anna se sanattomasti tiskin yli kokille ja istu alas. Monissa ramen-ravintoloissa on vain muutama asiakaspaikka, mutta massiiviset annokset hotkaistaan nopeasti ja tehdään tilaa seuraaville.

Täällä voi unohtaa kaikki aiemmin opitut sosiaaliset konventiot. Ramenille ei tulla rupattelemaan kavereiden kanssa tai nautiskelemaan viinilasillisesta. Sen sijaan on soveliasta tuijottaa seinää ja ryystää nuudeleitaan erittäin äänekkäästi.

3. Udon

ruokamatkailijan tokio udon

Sitkeistä udon-nuudeleista on nopeasti muodostunut henkilökohtainen suosikkini nuudelien laajassa universumissa. Varsinkin tulisessa tomaattiliemessä nämä nuudelit ovat suurta herkkua. Essu päälle ja ryystämään!

2. Gyoza-nyytit

ruokamatkailijan tokio gyoza dumplings

Japanilaiset gyoza-nyytit täytetään useimmiten porsaalla tai kasviksilla. Nämä rapeakuoriset nyytit dipataan mausteiseen öljypohjaiseen kastikkeeseen. Yksi ehdottomista suosikeistani aasialaisen keittiön anneista, ja erinomainen vaihtoehto alkupalaksi tai osaksi suurta ateriaa. Toimivat mahtavasti esimerkiksi Yakitori-kanavartaiden seuralaisina!

1. Tempura

tsunahachi tempura tokio

tsunahachi tempura tokio

Lopulta päästään aiemmin mainitsemaani ravintolaan, jossa sain elämäni parhaan tempura-aterian. Tsunahachi Tempura tarjoilee käsittämättömiä ateriasettejä, joiden jälkeen ravintolasta poistuu taatusti kylläisenä ja tyytyväisenä. Varsinkin neilikka-arominen kuoressa friteerattu kämmenen kokoinen simpukka oli suurta herkkua!

Bonus: Japanilaisten supermarkettien sekalainen tarjonta

ruokamatkailijan tokio

ruokamatkailijan tokio

ruokamatkailijan tokio

Japanilaisten supermarkettien hyllyt pursuavat räikeän värikkäitä pakkauksia täynnä toinen toistaan kummallisempia herkkuja. Itse tykästyin kurpitsan, vihreän teen sekä kirsikkapuun kukintojen makuisiin Kitkat-patukoihin, merilevän ja tonnikalan makuisiin perunalastuihin sekä yuzu-tabletteihin. Myös perunan makuisia karamelleja tarttui kotiin asti matkamuistoksi.

ruokamatkailijan tokio

Koettavissa on myös japanilaisen geenimanipuloinnin antia: nyrkinkokoisia valkoisia mansikoita ja muuta merkillistä/ihanaa Isetan-tavaratalon kellarin ruokamaailmassa.

tokio

robot restaurant tokio kabukicho

karaoke tokio

Tokion matkalla ei kannata unohtaa japanilaisen karaoken suurta hupia…

golden gai tokio

…ja karaoken jälkeen on hyvä rauhoittua viilentävän lasillisen äärellä esimerkiksi Golden Gai -baarialueella Shinjukun laidalla.

ruokamatkailijan tokio

2 comments

 1. Ihanat kuvat;tuonne olisi kiva joskus päästä.Liittyykö työhösi muuten matkusteluun?

  Tykkää

  • Ei tällä hetkellä, mutta toivottavasti joskus… Tällä hetkellä menee intohimon nimissä.

   Tokiossa kannattaa ehdottomasti käydä, harvaa kohdetta voin suositella yhtä lämpimästi kuin sitä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: