Vuoden viimeinen ateria: Täydellinen juustotarjotin

täydellinen juustotarjotin

Vuoden viimeinen päivä. Nyt jo. Tuntuu kuin vuosi olisi vasta vaihtunut ja nyt se vaihtuu taas.  2014 on nopeasta tahdistaan huolimatta ollut minulle erittäin antelias, ja minulla on erittäin hyvä tunne myös sen seuraajasta.

Tuntuu, että tänään pitäisi tehdä jotain erityistä huomioidakseen tämän ikimuistoisen vuoden jääminen taakse. Tämäkin vuosi on pian menneisyydessä, muisto vain, jos sitäkään. Tuntuu siltä kuin sisälläni kuohuisivat kaikki maailman tunteet.

Todellisuudessa aion kuitenkin ottaa tänään melko rauhallisesti ja pysytellä kotona, rakkaiden ystävien ympäröimänä. Vuoden viimeisenä ateriana toimii ylellinen juustotarjotin ja tietenkin viini. Paljon viiniä pitää olla.

Täydelliseen juustotarjottimeen ei ole yhtä tiettyä kaavaa, mutta muutamia sääntöjä noudattamalla juusto-aloittelijankin on helppo koota herkullinen ja monipuolinen valikoima.

1. Valitse kova, kypsytetty juusto. Esimerkiksi vanha gouda, sveitsiläinen gruyère tai ruotsalaisen Almnäsin wrångebäck ovat mahtavia vaihtoehtoja.

2. Juustotarjottimella on hyvä olla myös mieto ja kermaisa juusto. Valitse esimerkiksi Västerbottensost tai muu maukas kermajuusto.

3. Sinihomejuusto. On se sitten Stilton, Gorgonzola, Roquefort tai Aura, sinihomejuusto toimii erinomaisesti päärynäviipaleen, hunajan ja saksanpähkinöiden kanssa.

4. Valkohomejuusto. Brie, Camembert tai muu maalaisjuusto tuo miellyttävää vaihtelua ja sopii hyvin yhteen omenoiden ja paahdettujen pähkinöiden kanssa.

5. Välimerelliset juustot. Kreikkalaista fetaa tulee helpommin heitettyä salaatin joukkoon, mutta se sopeutuu mainiosti myös monipuolisen juustotarjottimen osaksi. Itselläni tässä roolissa on tällä kertaa kaksi Gozon saarella Maltalla valmistettua feta-tyylistä juustoa, yksi pippuri- ja toinen yrttimarinoituna.

6. Levite. Maustamaton tai maustettu tuorejuusto tai itse tehty labneh ovat myös tervetullut osa täydellistä juustotarjotinta.

Täydellisyyteen pyrkiessä tarvitaan kuitenkin muutakin kuin juustoa. Viimeistele juustotarjotin monipuolisella valikoimalla keksejä, leipää ja pähkinöitä. Ei kannata unohtaa myöskään hilloja, hunajaa, viinirypäleitä, taateleita, viikunoita, marjoja tai oliiveja!

Juustoisaa vuodenvaihdetta kaikille, hyvästi vuodelle 2014 ja tervetuloa 2015!

Yksi kommentti

  1. oooh mikä juustotarjotin! Ja oikein hyvää uutta vuotta 2015 Jerry!

    Tykkää

  2. Juustotarjotin toimii aina :). Hyvää ja erinomaisen maukasta uutta vuotta 2015!

    Tykkää

  3. Ihan täydellisen näköinen juustotarjotin ja viinit päälle, nam! 🙂
    Hyvää uutta vuotta 2015 sinulle Jerry!

    Tykkää

  4. Jukka

    Ohhoh kun on herkullisen näköinen juustotarjotin, kaikkea hyvää löytyy… Tuli ihan vesi kielelle

    Tykkää

Jätä kommentti