Mahtavat mantelipuustit

mantelipuustit

Minulla on tapana olla suurpiirteinen ja suurieleinen, muistaa asioita hieman eri tavalla kuin kukaan muu, liioitella ja taivutella totuutta. Tällä kertaa on kuitenkin jopa vähättelyä kutsua näitä maukkaita mantelipuusteja mahtaviksi, sillä ne ovat mahtavaakin mahtavampia.

Mikä näistä puusteista sitten tekee niin mahtavia? Ne ovat periaatteessa vain perinteisiä korvapuusteja, mutta niissä on moninkertainen moiskaus mantelia: mantelijauhoja taikinassa, mantelilastuja päällä ja mehevää mantelimassaa täytteenä. Maukas manteli hengittää uutta elämää perinneherkkuun ja repii sen kertaheitolla vuoteen 2015. Tulevaisuus on täällä ja sen nimi on manteli!

Ainekset:

2,5dl lämmintä (manteli)maitoa

11g kuivahiivaa

1dl sokeria

hyppysellinen suolaa, kardemummaa

1 kananmuna

7,5dl vehnäjauhoja

100g mantelijauhoja

100g voita

täytteeseen:

50g sulatettua voita

300g mantelimassaa

sokeria ja kanelia

lisäksi: 1 kananmuna, mantelilastuja

Ohjeet:

Aloita sekoittamalla hiiva, ruokalusikallinen sokeria, suola ja kardemumma lämpimään maitoon. Vatkaa seuraavaksi kananmuna seokseen ja lisää sitten mantelijauhot. Seuraavaksi sekoita joukkoon sulatettu voi ja lopulta sekoita vehnäjauhot taikinaan pienissä erissä, ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten. Et kuitenkaan halua vaivata taikinaa liikaa, jotta puustit säilyvät kuohkeina ja pehmeinä. Anna taikinan kohota liinalla peitetyssä kulhossa vähintään tunti.

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pinnalla ohueksi levyksi. Tee varovaisesti sama myös mantelimassalle. Levitä taikinalevyn pinnalle sulatettu voi ja asettele sitten mantelimassa tasaisesti taikinan päälle. Ripottele päälle oman makusi mukaan sokeria ja kanelia, kääri rullalle ja pilko noin 4 senttimetrin paksuisiin viipaleisiin, leikaten vuorotellen viistosti oikealla ja vuorotellen vasemmalle niin, että puustien reunat ovat hieman epätasaiset.

Asettele puustit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja anna kohota liinalla peitettynä vähintään 30 minuutin ajan. Paina puusteja etusormella kevyesti alas keskiosasta, voitele vatkatulla kananmunalla ja ripottele päälle antelias annos mantelilastuja.

Paista 220-asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan, kunnes puustit tummuvat kauniisti päältä. Nauti lämpimänä, mieluiten kylmän (manteli)maidon kanssa!

Advertisements
Avainsanat: ,

2 thoughts on “Mahtavat mantelipuustit

  1. Paula sanoo:

    Mahtavaakin mahtavampia, aivan varmasti! Mantelia ei koskaan voi olla liikaa 🙂

    Tykkää

  2. Jukka sanoo:

    Ai että kun on hyvännäköisiä puusteja, taidan itse kokeilla näitä myös!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: