Gluteenittomat välipalapatukat

gluteenittomat välipalapatukat

Tämän vuoden ensimmäinen kouluviikko on nyt ohi ja olen yhä jokseenkin elossa. Pitkään käynnissä ollut back to school -projektini on kuitenkin selkeästi keskittynyt liikaa unirytmin tasaamiseen ja koulun kirjastossa ravaamiseen; olen nimittäin huomannut, että yksi tärkeä asia on jäänyt täysin vaille huomiota: verensokeri.

Minun pitää syödä muutaman tunnin välein jotain pientä ellen halua muuttua raivostuneeksi/raivostuttavaksi kiukkusäkiksi. Olen kuin käänteinen Gremlin: minut pitää ruokkia vielä keskiyön jälkeenkin tai muutun riiviöksi. Pitkien ja kiireisten koulupäivien keskellä syöminen saattaa kuitenkin unohtua joskus kokonaan, kunnes huomaan jossain vaiheessa päivää koulutovereiden typerien kysymysten rasittavan niin paljon, että meinaan menettää tajuntani.

Ongelmaani on onneksi herkullinen ratkaisu: kotitekoiset välipalapatukat. Nämä gluteenittomat patukat ovat täynnä terveellisiä aineksia ja niiden makeuttamiseen on käytetty ainoastaan hunajaa, eli niitä voi popsia poskeen ilman omantunnon tuskia vaikka olisi jollain kaamealla tammikuun sokeripaastolla.

Auttaisi tietenkin, jos niitä välipalapatukoita muistaisi pakata mukaan koululle lähtiessään… Ei se mitään, selvisin melko hyvin kotiin asti ja odotin innolla pääseväni mutustamaan välipalapatukoitani Pac-Manin elkein aiemmin rakentamassani tyynylinnakkeessa. Valitettavasti ehdin olla pehmeässä turvapaikassani sen rakennettuani kokonaiset 12 sekuntia ennen kuin tämä karvainen otus valtasi sen itselleen.

morris

Aivan. Komerossani asuu hirviö. Mutta ei se mitään, nyt on jo torstai, joka on käytännössä vain portti viikonloppuun.

Ainekset:

2,5dl gluteenittomia kaurahiutaleita

3dl karkeaa pähkinärouhetta (manteleita, saksanpähkinöitä, parapähkinöitä)

1,5dl sekalaisia siemeniä (auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä)

1dl pellavansiemenrouhetta

1dl kuorittuja hampunsiemeniä

1rkl maca-jauhetta

4rkl maapähkinävoita

1,5dl hunajaa

(2dl kuivattuja hedelmiä ja/tai marjoja)

Ohjeet:

Aloita paahtamalla kaurahiutaleita, rouhittuja pähkinöitä ja siemeniä 200-asteisessa uunissa leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä noin 12 minuuttia. Kääntele niitä hieman paistoajan puolivälissä, jotta ne eivät tummu liikaa.

Kuivien ainesten paahtuessa voit valmsitaa siirapin, joka tarvitaan pitämään patukat koossa. Lämmitä paistinpannulla maapähkinävoita ja hunajaa kunnes ne sekoittuvat selkeästi yhteen. Lisää halutessasi joukkoon myös mausteita, esimerkiksi vaniljaa ja kardemummaa tai raastettua sitruunankuorta.

Sekoita paahdetut kuivat ainekset, pellavansiemenrouhe, hampunsiemenet ja maca-jauhe sekä mahdolliset kuivatut hedelmät keskenään kulhossa ja lisää siirappi joukkoon. Sekoita huolellisesti niin, että siirappi leviää kaikkialle. Painele seos kevyesti öljytylle leivinpaperille uunipellille. Aseta toinen leivinpaperi patukkalaatan päälle ja painele kiinteäksi ja tasaiseksi käsin tai esimerkiksi kaulimella. Anna jäähtyä täysin ja laita vähintään tunniksi jääkaappiin kovenemaan ennen kuin leikkaat haluamasi kokoisiin patukoihin.

Pakkaa yksittäiset patukat foliokääreeseen ja yritä muistaa heittää taskun pohjalle työmatkaa tai koulupäivää varten niinä kiireisinä aamuina kun aamiainen jää nauttimatta!

Advertisements
Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: