Italianpata 2015

italianpata

Kävin viikonloppuna länsirannikolla eräänlaisella minilomalla. Vilkkaaseen viikonloppuun mahtui jazzbrunssia äitini ja tätini kanssa Turussa sekä tuttavan kauniit ja riehakkaat häät talvisissa saaristomaisemissa. Näiden ikimuistoisten elämysten lisäksi viikonloppu jää mieleen myös siitä, että jätin lähtiessäni tietokoneeni kotiin ja olin siis yli 24 tuntia täysin irti rakkaasta Macbookistani. En rehellisesti sanottuna edes muista, koska olen viimeksi ollut niin pitkään ilman tietokonetta. En ainakaan tällä vuosikymmenellä.

Ensin oli hieman vaikeaa totutella uudenlaiseen elämäntyyliin, mutta lopulta se oli ihan kivaa: luin lehtiä, keskustelin ihmisten kanssa, katselin ulos ikkunasta ja katsoin tv-ohjelmia ihan oikeasta tv:stä. Se oli vähän kuin olisi elänyt taas 1990-luvulla.

Tämänpäiväinen resepti on myös suoraan vuodelta 1995. Italianpata oli ainaisesti läsnä lapsuudessani, ja se oli yksi ehdottomista suosikeistani. Aikuisiällä ei ole kuitenkaan italianpataa tullut syötyä ollenkaan. Jostain syystä rakettispagetti ja herne-maissi-paprika ei enää lähivuosina ole löytänyt tietään ostoskoriini.

Yhtenä päivänä mieleeni kuitenkin pälkähti, että tämän retroherkun voi helposti repiä nykypäivään ja muokata kypsäänkin makuun sopivaksi. Jauheliha vaihtui hevoseen (tai karitsaan) ja rakettispaghetti täysjyväversioon, herne-maissi-paprika loistaa poissaolollaan ja tilalla on hienostunut ja pikantti tomaatti-paprikakastike, joka maistuu myös vaativammalle ruokailijalle. Silti tässä annoksessa on kaikki se, mikä teki italianpadasta niin herkullista.

Ainekset:

500g täysjyväspaghettia

300g hevosta tai karitsaa

1 iso sipuli

2-3 valkosipulin kynttä

1tlk tomaattimurskaa

1 punainen paprika

suolaa, mustapippuria, cayennepippuria, oreganoa

lisäksi:

basilikaa

oliiviöljyä

parmesaanilastuja

Ohjeet:

Aloita kuullottamalla silputtua sipulia ja valkosipulia öljytyllä pannulla. Lisää muutaman minuutin jälkeen pannulle myös pilkottu hevonen tai karitsa ja ruskista liha tasaisesti. Lisää seuraavaksi pannulle tomaattimurska sekä hienosti raastettu tai erittäin pieneksi pilkottu paprika. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia, maista ja mausta.

Pätki spaghetti pienempiin paloihin, keitä suolatussa vedessä al dente ja sekoita lihakastikkeen sekaan. Anna koko komeuden muhia vielä pari minuuttia ja viimeistele annokset anteliaalla annoksella basilikanlehtiä, parmesaanilastuja ja mustapippuria.

Advertisements
Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: