Palava rakkaus (eli isoäitini mokkapalat)

suklaaneliöt mokkapalat

Rakkaalla lapsella on monta nimeä on todella lattea ilmaisu, mutta tässä tapauksessa se on erittäin osuva. Olen nimittäin vuosikausia kiistellyt pääkaupunkiseutulaisten kanssa siitä, ovatko parhaat aidosti suomalaiset leivonnaiset suklaaneliöitä vai mokkapaloja. Minulle suklaaneliöt on se ainoa oikea termi, sillä olen länsirannikolta, mutta sittemmin Helsinkiin siirryttyäni olen saanut selville ja hyväksynyt sen tosiasian, että mokkapalat on se yleisimmin käytetty termi.

Näillä herkullisilla leivonnaisilla on kuitenkin kolmas nimi, jota ei juurikaan tunneta: palava rakkaus. Minun lapsuudessani ei nimittäin juhliin tehty mokkapaloja eikä suklaaneliöitä, vaan äitini äidiltä perinnöksi jääneen punakantisen kirjan välissä oli irrallinen, reunoilta rypistynyt ja kellastunut sivu, jonka otsikkona luki palava rakkaus.

Ohje on pitkälti samanlainen kuin mokkapaloilla/suklaaneliöillä, mutta sen verran ylpeä olen tästä sukureseptistä etten sitä itseään paljasta massoille. Tässä kuitenkin erittäin läheltä liippaava, hieman perinteisiä suklaaneliöitä tai mokkapaloja mausteisempi ja mehevämpi versio.

Tällä raumalaisella lempinimellä varustettuna nämä leivonnaiset soveltuvat mainiosti myös esimerkiksi kovaa vauhtia lähestyvään ystävänpäivän viettoon. Kokeile siis viettelyä vatsan kautta, mutta älä kerro löytäneesi reseptiä jostain satunnaisesta blogista, vaan väitä sen olevan oman isoäitisi tai isoisoäitisi vanha sukuresepti. Jos olen mitään oppinut kakuista ja parisuhteista niin sen, että valehtelu kannattaa aina.

Ainekset:

3 kananmunaa

3dl sokeria

150g sulatettua voita

2dl maitoa

4dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

3tl leivinjauhetta

0,5dl kaakaojauhetta

runsaasti vaniljaa

hyppysellinen chiliä, cayennepippuria, kanelia ja muskottipähkinää

kuorrutukseen:

50g sulatettua voita

1dl tummaa, vahvaa kahvia

n. 300g tomusokeria

0,5dl kaakaojauhetta

vaniljajauhetta

lisäksi: nonparelleja, pähkinärouhetta tai paahdettuja kookoslastuja

Ohjeet:

Vatkaa kananmunat ja sokeri huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon sulatettu voi ja maito. Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa ja sekoita varovaisesti taikinan joukkoon.

[Lapsena yksi suosikkiasioistani koko maailmassa oli se kun sain sekoittaa palavan rakkauden vehnäjauhot ja kaakaojauheen yhteen ja katsoa kun värit sekoittuivat marmorikuvioksi ja muodostivat kauniita vuorimaisemia muistuttavia kumpuja kulhossa.]

Kaada valmis taikina leivinpaperillä päällystetylle uunipellille tai uunivuokaan ja paista 220-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on kiinteä kosketettaessa.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Halutessasi voit lisätä myös kuorrutukseen ripauksen chiliä. Lisää pari tippaa kahvia jos kuorrutus muuttuu liian kiinteäksi tai hieman tomusokeria jos se on liian juoksevaa. Kaada jäähtyneen kakun päälle, levitä nopeasti ja koristele haluamillasi päällysteillä ennen kuin kuorrutus jähmettyy. Leikkaa haluamasi kokoisiin paloihin ja nauti.

Mainokset
Avainsanat: , , ,

3 thoughts on “Palava rakkaus (eli isoäitini mokkapalat)

  1. Milla sanoo:

    Turkulainen leipoo myös suklaaneliötä :D, mutta on täällä pääkaupunkiseudulla opetellut leipomaan mokkapaloja 😉

    Tykkää

  2. Jenna sanoo:

    Kyllä ne on suklaaneliöitä!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: