Laskiaispullakranssi

laskiaispullakranssi

En välttämättä tiedä, miksi laskiaista vietetään enkä välttämättä ymmärrä, miksi on olemassa laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai, mutta ei ollenkaan laskiaismaanantaita. Se on minulle kuitenkin erittäin selvää, että laskiaispullat ovat hyviä.

Itse olen tosin syönyt laskiaispullaa ehkä kerran tai kaksi koko elämäni aikana. Ne eivät ole erityisesti houkutelleet minua, koska ne ovat aina niin muodottoman isoja ja vaikeasti syötäviä. Minua on myös aina ahdistanut iänikuinen valinnanvaikeus: mantelimassalla vai hillolla. Minä en valitse, minä otan kaiken tai en mitään.

Perjantaina tein ensimmäistä kertaa elämässäni laskiaispullia ja ratkaisin molemmat ongelmat yhdellä heitolla: tämä helposti pienempiin paloihin leikattava laskiaispullakranssi sisältää sherryllä maustettua kermavaahtoa, vadelmahilloa ja mantelimassaa!

laskiaispulla

Ainekset:

5dl täysmaitoa

11g kuivahiivaa

2dl sokeria

1 kananmuna

200g sulatettua voita

1rkl kardemummaa

hyppysellinen suolaa

n. 12dl vehnäjauhoja

2dl mantelijauhetta

1 kananmuna voiteluun

mantelilastuja

täytteeksi:

2dl kermaa

1rkl vaniljasokeria

1tl makeaa sherryä

200g mantelimassaa

200g vadelmahilloa

lisäksi: tomusokeria

Ohjeet:

Sekoita hiiva ja sokeri lämpimän maidon joukkoon. Vatkaa seuraavaksi joukkoon kananmuna ja sitten voisula sekä kardemumma ja suola. Lisää ensin mantelijauhe ja sitten vehnäjauhoja pienissä erissä, ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten, kunnes taikina on pehmeää, mutta ei sormiin tarttuvan tahmeaa. Anna kohota liinan alla kulhossa vähintään tunti.

Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile osat pitkiksi pötköiksi. Aseta pötköt vierekkäin kevyesti jauhotetulle pinnalle tai leivinpaperille ja letitä, siirtäen ensin oikeanpuolimmaisen keskimmäisen pötkön yli, sitten vasemmanpuolimmaisen keskelle siirtyneen oikeanpuolimmaisen yli ja niin edelleen. Kiinnitä päädyt toisiinsa huolellisesti niin, että letti muodostaa kiinteän ringin.

Vatkaa kananmuna huolellisesti rikki ja voitele kranssi sillä. Ripottele päälle antelias annos mantelilastuja ja paista 180-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes kranssi on tummunut kauniisti päältä.

Kranssin jäähdyttyä voit leikata sen halki keskeltä. Levitä ensin kranssin keskelle antelias annos hilloa, sitten mantelimassaa ja lopuksi sherryllä maustettua kuohkeaksi vatkattua kermavaahtoa. Siirrä kansi takaisin kranssin päälle, viimeistele tomusokerilla ja nauti!

Advertisements
Avainsanat: , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: