Kouign amann – bretagnelainen perinnepulla

kouign amann

Vastoin yleistä mielipidettä olen aina pitänyt ranskalaisista. Heidän asenteensa elämää kohtaan on sopivan tumma ja huoleton ja heidän kielensä on ehkä kaikista kielistä kuvaavin. Ranskalaisilla on nimittäin sana sille, minkä olen aina kokenut elämäni perimmäiseksi tavoitteeksiBon vivant tarkoittaa ”hyvin” elävää ihmistä, joka ei suomeksi välttämättä avaudu aivan yhtä hyvin noin vähäsanaisesti.

Suomessa kun kertoo jollekin elävänsä oikein tai elävänsä hyvin saa useimmiten vastaansa inttäviä kysymyksiä, kuten ”Miten muka eletään oikein?” tai ”Miten eletään hyvin” tai oma suosikkini ”Elänkö minä sitten muka huonosti?”. Ranskalaisille ei tarvitse selittää eikä perustella uskoa omaan hyvään elämäänsä. Ranskalaiset ymmärtävät. He elävät itsekin hyvin, he eivät kadehdi.

kouign amann

Ranskalaiset ymmärtävät myös hyvien leivonnaisten päälle, ja uskon sen olevan suuri syy siihen, miksi heidän elämänlaatunsa on niin korkealla ettei kateutta juurikaan tarvita. Ranskalaiset leivonnaiset ovat useimmiten yksinkertaisia ja herkullisia. Bretagnelainen kouign amann on niistä ehdoton suosikkini – tämä perinneherkku on kuin karamelisoitu croissant, ja voisi jopa sanoa sen olevan alkuperäinen cronitsi.

kouign amann

Ainekset ovat erittäin yksinkertaiset, mutta taikina vaatii runsaasti työstämistä ja aikaa. Suurin osa ajasta on kuitenkin taikinan viilentämistä, jolloin ehtii tehdä vähän muutakin. Itselläni oli erittäin kiireinen viikonloppu ja ehdin silti tehdä näitä herkkuja – aloitin perjantaina taikinan työstön ja sunnuntaiaamulla sain onnekseni huomata, että tämä oli ehdottomasti kaiken vaivan arvoista.

Parhaimmillaan kouign amann on paistopäivänä. Itse suosittelisin nauttimaan ne heti lämpimänä, joko sellaisenaan tai omenasoseen kera!

Kouign amann / Ainekset:

1dl lämmintä vettä

1dl kylmää vettä

11g kuivahiivaa

50g sulatettua voita

hyppysellinen suolaa

hipaus kardemummaa

3rkl sokeria

6dl vehnäjauhoja

350g pehmeää voita

3dl sokeria

Ohjeet:

Sekoita hiiva lämpimän veden joukkoon ja anna levätä kulhossa kunnes seos alkaa kuplia hieman. Sekoita joukkoon kylmä vesi, suola, kardemumma sekä 3 ruokalusikallista sokeria ja 3 ruokalusikallista sulatettua voita. Kaada loppu sulatettu voi suureen kulhoon.

Sekoita lopuksi joukkoon vehnäjauhot. Vaivaa taikina erittäin huolellisesti ja anna kohota liinalla peitettynä vähintään tunti huoneenlämmössä. Sekoita voi ja 1 desi sokeria huolellisesti yhteen, aseta leivinpaperin väliin ja kauli tai muotoile noin sentin paksuiseksi suorakulmion muotoiseksi laataksi. Viilennä jääkaapissa vähintään tunti.

Lyö kohonnut taikina alas ja vaivaa uudelleen. Peitä liinalla ja kohota jääkaapissa tunti.

Taputtele viilentynyt taikina jauhotetulla pinnalla isoksi suorakulmioksi ja siirrä pakastimeen 30 minuutiksi.

Kauli kylmä taikina noin sentin paksuiseksi suorakulmioksi. Aseta samanpaksuinen voilaatta keskelle taikinalevyä ja taita sivut tiiviisti voilaatan päälle, ensin oikealta ja sitten vasemmalta. Nyt kokonaisuus on kooltaan kolmasosan alkuperäisestä taikinalevystä.

Jos taikinaa käsitellessäsi voita alkaa pursuta taikinan läpi, sirottele päälle hieman jauhoja ja jatka varovaisesti. Pyyhi ylimääräiset jauhot kuitenkin irti aina kun mahdollista. Jos taikina alkaa vaikuttaa liian löysältä tai voi sulavalta, laita taikina heti hetkeksi jääkaappiin.

Kauli kevyesti suorakulmioksi ja taita uudelleen kokoon kolmasosan kokoiseksi. Siirrä pakastimeen 30 minuutiksi.

Kauli uudelleen ohueksi suorakulmioksi ja taittele kokoon. Peitä muovikelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi. Tässä vaiheessa voit myös jättää taikinan yön yli viilenemään.

Kauli kylmä taikina uudelleen ohueksi suorakulmioksi. Sirottele päälle puoli desiä sokeria ja taita kokoon. Toista sama uudelleen. Viilennä taas muoviin pakattuna jääkaapissa 30 minuuttia.

Voitele ja sokeroi metallinen muffinivuoka. Kauli taikina sentin paksuiseksi neliöksi. Leikkaa epätasaiset reunat irti. Leikkaa 12 tasakokoiseksi neliöksi, nosta reunoista kohti keskiosaa ja paina alas muffinivuokiin. Sirottele loppu sokeri leivonnaisten päälle.

Lämmitä uuni ensin 250-asteiseksi, mutta laske lämpö sitten 180 asteeseen ja paista 35-40 minuuttia, kunnes leivonnaiset ovat tummuneet kauniisti ja karamelisoituneet vastustamattoman herkullisiksi. Nauti tuoreina!

Yksi kommentti

  1. Oi nuo ovat niin hyviä,olen täällä kerran syönyt. Leivotko joka päivä?

    Tykkää

    • No en sentään ihan joka päivä… Melko usein yritän kyllä jonkun tekosyyn keksiä!

      Usein voi olla sellaisia päiviä kun leivon useampaa juttua ja sitten voi olla jopa viikkoja kun en leivo mitään…

      Tykkää

  2. Jonna

    Ihanan näköisiä herkkuja!

    Tykkää

  3. Päivitysilmoitus: Ruokablogi Jerryn keittiössä 2014-2017 – Jerry Kivelä

Jätä kommentti