Hortoilun alkeet + Herkullinen nokkoskeitto

nokkoskeitto

Viime kesänä otin varovaisia ensiaskeleitani kohti hortoilun hurmaavaa maailmaa nokkossämpylöiden ja mustikkapavlovan muodossa. Eilen aloitin tämän vuoden hortoilukauteni erittäin suurella menestyksellä sateisessa Seurasaaressa.

seurasaari helsinki

seurasaari helsinki

seurasaari valkovuokko

kumisaappaat

Helsinki on minulle monin tavoin aivan liian pieni kaupunki, mutta joskus se tuntuu minulle myös liian suurelta. Kaikkialla on ihmisiä ja melua ja kaikenlaisia häiriöitä. On helppo unohtaa, miten paljon rauhallisia nurkkauksia ja hiljaista Helsinkiä täältä löytyy myös.

Seurasaari on aina ollut yksi suosikeistani kaupungin sisäiseen luontopyrähdykseen, eikä tämä kerta vähentänyt intoani ollenkaan.

Keltaisilla kumisaappailla ja Sami Tallbergin Villiyrttikeittokirjalla varustautuneena hyppäsin keskelle luontoa ja palasin kotiin runsain käsin. Eikä mitään hätää – kuuntelin samalla iPhonesta kuulokkeilla gangsta-räppiä, joten onnistuin luonnonläheisyydestä huolimatta säilyttämään urbaanin perusluonteeni.

sami tallberg villiyrttikeittokirja

Tämä nokkoskeitto on ensimmäinen herkku, jota pääsin keräämistäni villiyrteistä valmistamaan, ja kertaheitolla syntyi ehkä paras ikinä tekemäni keitto. Nokkoskeitto muistuttaa hieman perinteistä pinaattikeittoa, mutta sillä on silti aivan oma luonteensa. Metsäinen, mausteinen, vivahteikas ja pehmeä. Täydellinen kevätkeitto!

nokkoskeitto

Ainekset:nokkoskeitto

2rkl voita

1rkl oliiviöljyä

kourallinen purjon vartta + hieman vihreää osaa silputtuna

1-2 valkosipulinkynttä

n. 4dl ryöpättyä nokkosta

1 peruna

6dl kasvislientä

puolikkaan sitruunan puristettu mehu

2dl maitoa

2dl kermaa tai maitoa

suolaa, mustapippuria

Ohjeet:

Sekoita voi ja oliivöljy kattilassa ja anna voin sulaa kokonaan. Lisää pannulle pilkottu purjo sekä valkosipuli ja kuullota hetki. Lisää seuraavaksi kattilaan nokkoset ja paista muutaman minuutin ajan.

Heitä kattilaan pieneksi pilkottu peruna, kasvisliemi ja sitruunamehu ja kiehauta. Lisää maito ja keitä kymmenisen minuuttia.

Kaada koko komeus tehosekoittimeen ja käsittele sileäksi. Kaada takaisin kattilaan, lisää kerma tai hieman lisää maitoa ja kiehauta uudelleen. Mausta suolalla ja mustapippurilla, tarjoile esimerkiksi raejuuston, uunissa paahdettujen rapeiden nokkosten ja kurpitsansiementen kera!

Mainokset

2 Comments

  1. Ihana Seurasaari,lapsuudenkodin ja myöhemmänkin kodin läheinen paikka:) Joka kesä on pakko päästä sinne! Hortoilu on mahtava juttu;meillä täällä just loppui sen aika vaikka kesälläkin kyllä on mitä syödä luonnosta,tosin ei vihreitä juttuja.

    Tykkää

    1. Seurasaari on kyllä mahtava paikka! Täällähän hortoilukausi on vasta aluillaan, varsinkin kun on ollut kamalan kylmä kevät. Odottelen myös kärsimättömästi, että oman keittiöpuutarhan tomaatit ja chilit alkaisi tuottaa hedelmää…

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s