Tarte flambée

tarte flambée

Listat ovat ehkä elämäni suurin rakkaus. Pienestä lapsesta asti muistan olleeni rajattoman onnellinen saadessani käsiini kynän ja paperia, muuta ei onneeni kaivattu. Sittemmin kynät ja paperi ovat ehkä jo siirtyneet lankapuhelimien ja cd-soittimien kanssa vanhentuneiden konseptien hautausmaalle, mutta rakkaat listani jatkuvat virtuaalisena.

Sillä ei oikeastaan ole edes väliä, mitä lista pitää sisällään. Voin listata vaikka vuosilukuja, yksi toisensa jälkeen allekkain,

1999

2000

2001

ja olla erittäin onnellinen ja uppoutunut puuhaani vähintään tunnin tai kaksi. Listat tuovat kaoottiseen maailmaan edes jonkinlaista tolkkua ja järjestystä.

Useimmiten keksin kyllä listoilleni jotain suurempaakin sisältöä kuin menneet ja tulevat vuosiluvut. Yksi suosikeistani on tietenkin lempiruokieni listaaminen. Tämä osoittautuu joka kerta aivan yhtä vaikeaksi, kaikki ruoat kun ovat niin kamalan hyviä. Tarte flambée on kuitenkin listan kärkisijoilla joka ikinen kerta.

Alsacessa perinneruokana nautittu flambée on käytännössä kuin pizzaa. Tavallaan kuin italialaisten pasta carbonara, mutta pizzana. Eli yksi nerokkaimmista ruoista koskaan. Itse poikkean useimmiten perinteisestä reseptistä sen verran, että lisään siihen hieman juustoa. Tämä on ratkaisuni moniin tilanteisiin ja se toimii aina yhtä hyvin.

Ainekset:

1prk crème fraîchea

puolikas sipuli

200g kuutioitua pekonia

100g Gruyère-juustoa

pohja:

11g kuivahiivaa

1rkl sokeria

1rkl oliiviöljyä

0,5dl lämmintä vettä

n. 4dl vehnäjauhoja

Ohjeet:

Aloita sekoittamalla hiiva, sokeri, oliiviöljy, lämmin vesi ja desin verran vehnäjauhoja kulhossa. Anna kohota puolisen tuntia ja sekoita sitten loput jauhot taikinaan. Lisää tarvittaessa vielä muutama ruokalusikallinen vettä, vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja kauli mahdollisimman ohueksi suorakulmioksi pizzapohjaksi. Maalaisruoassa reunojen symmetrisyys ei ole niin tärkeää, eli ei kannata huolestua vaikka muotoa ei suorakulmioksi ihan heti tunnistaisikaan.

Siirrä pohja leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, levitä päälle crème fraîche, pekonikuutiot ja mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi leikattu sipuli.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Levitä juustolastut pizzan päälle ja paista vielä muutaman minuutin ajan kunnes juusto on sulanut. Mausta anteliaasti mustapippurirouheella ja nauti kuumana.

Mainokset

4 Comments

  1. Tulvahti mieleen aurinkoinen terassi Alsacessa ja siellä nautittu Tarte Flambee!

    Listat on välttämättömiä! Sitten kun pitää olla listoja listoista, niin kuin isommissa remonteissa, ollaan jo syvissä vesissä 😉

    Tykkää

  2. Teen tätä joka perjantai. Mielestäni paras versio syntyy, kun viipaloin juuston pinnalle, enkä laita enää uuniin. Juusto sulaa kuuman pizzan päälle hieman, muttei liikaa. Lämmin kiitos tästä ohjeesta!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s