Saaristolaisleipä

dsc_0018

Voidaan puhua värikkäistä auringonlaskuista ja pimeiden öiden kirkkaista tähtitaivaista vaikka loputtomiin, mutta parasta loppukesässä ja alkusyksyssä on se, että muutaman kuukauden ajan voi järjestää rapujuhlia vaikka joka viikko.

Yksinkertaisuus on mielestäni aina hyvä idea, varsinkin keittiössä ja varsinkin kun käyttää ensiluokkaisia aineksia. Perinteiset rapujuhlaruoat jos jokin ovat erittäin yksinkertaisia, mutta astetta monimutkaisemman ja maukkaamman niistä saa kuitenkin saaristolaisleivällä.

Tämä leipä on niin hyvää ettei kukaan usko sitä itsetehdyksi, mutta samalla se on todella helppoa tehdä ihan itse. Sitä helppoutta ei tarvitse kuitenkaan kavereille myöntää, parempi pitää ne siinä uskossa, että on keittiössä kaikkeen kykenevä!

Ainekset:

5dl lämmintä piimää

1rkl kuivahiivaa

3rkl hunajaa

1,5dl mallasleipäsiirappia

1,5dl maltaita

1,5dl ruisleseitä

2dl ruisjauhoja

4dl vehnäjauhoja

1dl pellavansiemenrouhetta

hyppysellinen suolaa

voita

voiteluun:

0,5dl vettä

0,5dl siirappia

Ohjeet:

Sekoita hiiva ja hunaja kädenlämpöiseen piimään ja lisää pienissä erissä joukkoon myös kaikki muut ainekset, ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä tunti.

Paista voidellussa leipävuoassa 180-asteisessa uunissa 90 minuuttia. Sivele pinta siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.

Leivät ovat mielestäni parhaimmillaan muutamaa päivää paistamisen jälkeen, joten ne kannattaa tehdä hyvissä ajoin. Ne ovat myös aivan yhtä hyviä pakastimesta sulatettuna, joten näitä kannattaa kerralla tehdä vaikka isompikin satsi!

 

Mainokset

4 Comments

  1. Saaristolaisleipä on kyllä tosi hyvää.Toin Suomesta ihan varta vasten ruismaltaitakin sitä varten.Olen kerran tehnyt täällä ja käytin taatelisiirappia tavallisen siirapin sijaan kun ei sellaista täällä löydy ja toimi ihan hyvin.

    Tykkää

    1. Muistan lapsena inhonneeni saaristolaisleipää, mutta nyt sitä kyllä menisi vaikka päivittäin… Tuo taatelisiirappi kuulostaa saaristolaisleipään itse asiassa todella kivalta, sitä pitääkin joskus testata!

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s