En nyt lähtisi sanomaan, että minulla on juuri mitään yhteistä perus-suomalaisen kansan kanssa. Rehellisesti sanottuna olen lähiaikoina tuntenut vieraantuvani enemmän ja enemmän tästä maasta ja sen omituisista tavoista.
Samalla olen kuitenkin löytänyt suomalaiset perinneruoat ja lämmennyt niille hieman liikaakin. Kokeilin jopa kaalilaatikkoa, eikä sekään pahaa ollut. Ei vaan maistunut millekään. Karjalanpiirakat ovat tietenkin jo pitkään olleet suuria suosikkejani, koska olen elossa ja minulla on suu. Niissä näköjään pätee myös se perinteinen – kotitekoiset ovat vielä parempia kuin kaupasta ostetut!
Olin suunnitellut omien karjalanpiirakoiden väsäämistä jo vuosia, mutta aina joku kertoi kauhutarinoita siitä, miten kamalan työlästä niiden tekeminen on. No, ei se nyt ihan niin kyllä ole. Eipä näihin muuta tarvita kuin riisipuuron keittäminen ja yksinkertaisen ruistaikinan vaivaaminen. Piirakoista tuli suhteellisen normaalin näköisiäkin, vaikka sorminäppäryyteni on jokseenkin samalla tasolla kalojen kanssa.
Ainekset:
2dl kylmää vettä
2dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja
25g voita
täytteeseen:
4dl vettä
4dl puuroriisiä
1,5l täysmaitoa
hyppysellinen suolaa
voiteluun:
25g sulatettua voita
1dl maitoa
Ohjeet:
Aloita valmistamalla riisipuurotäyte – voit hyvin mielin tehdä sen vaikka jo edellisenä päivänä. Sekoita ensin vesi ja riisi kattilassa ja keitä kunnes vesi on haihtunut. Lisää maitoa pari desiä kerrallaan ja anna imeytyä riisiin. Keitä jatkuvasti, jotta puuro ei pala pohjaan. Mausta suolalla ja anna jäähtyä.
Valmista piirakoiden pohja sekoittamalla jauhot veden joukkoon kulhossa. Lisää lopuksi kylmä kuutioitu voi ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan jos taikina tarttuu liikaa sormiin.
Jaa taikina 30-40 osaan, pyörittele kämmenissä palloiksi ja kaulitse jauhotetulla pinnalla mahdollisimman ohueksi. Levitä pari ruokalusikallista riisipuuroa pohjalle, melko pitkälle reunoihin asti. Taita pohja reunoista n. 2cm riisitäytteen päälle ja rypytä nipistelemällä.
Voitele piirakat voi-maitoseoksella ja paista 275-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes piirakat ja niiden reunat tummenevat hitusen. Piirakat säilyvät mahtavan pehmeinä ja herkullisina kunhan ne on muovikelmuun pakattu.
Nami. Ei ole tullut vuosiin tehtyä karjalanpiirakoita. Meillä riisipuuro katoaa aina ennen ehtimistään piirakoiden täytteeksi.
TykkääTykkää
Seuraavalla kerralla tuplamäärä puuroa niin riittää pariin piirakkaankin!
TykkääTykkää
Näppärä kala olet! Ero kotitekoisella ja saarioisten piirakoilla on yhtä suuri kuin… keittämättömällä riisillä ja risotolla. Tai kalalla ja polkupyörällä?
TykkääTykkää
Ihan eri maailmoissa kyllä liikutaan, eikä kotitekoisten jälkeen ole enää paluuta kaupan piirakoihin…
TykkääTykkää
Pitääkin laittaa taas piirakkatalkoot pystyyn tässäkin köökissä, vaivan arvoinen herkku. Suomalaisten perinnesafkojen vika noin yleensä on se, että täällä ei käytetä paljoakaan mausteita ja rakastamiani yrttejä. Toki ymmärrän historialliset ja ilmastosyyt ja jaadijaa, ja onhan voilla, kermalla ja suolalla höystettykin ruoka hyvää. Ja juurekset, rakastan pitkään haudutettuja juureksia, kaali on aivan jumalaista. Mutta vaikka kehitys kehittyy, tuntuvat aromikuutiot olevan nykyään yleisin mauste kotikeittiöissä, mikä on melkoinen harmi, kun niitä yrttejä ja upeita mausteita alkaa olla suht hyvin tarjolla.
TykkääTykkää
Niinhän se on, pelkkä tarjonta ei vielä riitä kun pitää olla taitoa ja rohkeutta sitten käyttääkin niitä tarjolla olevia yrttejä ja mausteita…
TykkääTykkää
Karjalanpiirakoita kaipaan täällä.,Tosin joskus niitä saa meidän suomalaisessa kirjastossa täällä,kiitos ihanan Sirpan. Olen kerran tehnyt itsekin ,mutta siitä on aikaa,pitäisi tehdä uudestaan.
TykkääTykkää
Kannattaa tehdä itsekin, antaa vaikka Sirpalle vähän lepoa!
TykkääTykkää