Karjalanpiirakat

karjalanpiirakat

En nyt lähtisi sanomaan, että minulla on juuri mitään yhteistä perus-suomalaisen kansan kanssa. Rehellisesti sanottuna olen lähiaikoina tuntenut vieraantuvani enemmän ja enemmän tästä maasta ja sen omituisista tavoista.

Samalla olen kuitenkin löytänyt suomalaiset perinneruoat ja lämmennyt niille hieman liikaakin. Kokeilin jopa kaalilaatikkoa, eikä sekään pahaa ollut. Ei vaan maistunut millekään. Karjalanpiirakat ovat tietenkin jo pitkään olleet suuria suosikkejani, koska olen elossa ja minulla on suu. Niissä näköjään pätee myös se perinteinen – kotitekoiset ovat vielä parempia kuin kaupasta ostetut!

Olin suunnitellut omien karjalanpiirakoiden väsäämistä jo vuosia, mutta aina joku kertoi kauhutarinoita siitä, miten kamalan työlästä niiden tekeminen on. No, ei se nyt ihan niin kyllä ole. Eipä näihin muuta tarvita kuin riisipuuron keittäminen ja yksinkertaisen ruistaikinan vaivaaminen. Piirakoista tuli suhteellisen normaalin näköisiäkin, vaikka sorminäppäryyteni on jokseenkin samalla tasolla kalojen kanssa.

Ainekset:

2dl kylmää vettä

2dl ruisjauhoja

2dl vehnäjauhoja

25g voita

täytteeseen:

4dl vettä

4dl puuroriisiä

1,5l täysmaitoa

hyppysellinen suolaa

voiteluun:

25g sulatettua voita

1dl maitoa

Ohjeet:

Aloita valmistamalla riisipuurotäyte – voit hyvin mielin tehdä sen vaikka jo edellisenä päivänä. Sekoita ensin vesi ja riisi kattilassa ja keitä kunnes vesi on haihtunut. Lisää maitoa pari desiä kerrallaan ja anna imeytyä riisiin. Keitä jatkuvasti, jotta puuro ei pala pohjaan. Mausta suolalla ja anna jäähtyä.

Valmista piirakoiden pohja sekoittamalla jauhot veden joukkoon kulhossa. Lisää lopuksi kylmä kuutioitu voi ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan jos taikina tarttuu liikaa sormiin.

Jaa taikina 30-40 osaan, pyörittele kämmenissä palloiksi ja kaulitse jauhotetulla pinnalla mahdollisimman ohueksi. Levitä pari ruokalusikallista riisipuuroa pohjalle, melko pitkälle reunoihin asti. Taita pohja reunoista n. 2cm riisitäytteen päälle ja rypytä nipistelemällä.

Voitele piirakat voi-maitoseoksella ja paista 275-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia, kunnes piirakat ja niiden reunat tummenevat hitusen. Piirakat säilyvät mahtavan pehmeinä ja herkullisina kunhan ne on muovikelmuun pakattu.

Yksi kommentti

  1. Nami. Ei ole tullut vuosiin tehtyä karjalanpiirakoita. Meillä riisipuuro katoaa aina ennen ehtimistään piirakoiden täytteeksi.

    Tykkää

  2. Näppärä kala olet! Ero kotitekoisella ja saarioisten piirakoilla on yhtä suuri kuin… keittämättömällä riisillä ja risotolla. Tai kalalla ja polkupyörällä?

    Tykkää

  3. savusuolaa

    Pitääkin laittaa taas piirakkatalkoot pystyyn tässäkin köökissä, vaivan arvoinen herkku. Suomalaisten perinnesafkojen vika noin yleensä on se, että täällä ei käytetä paljoakaan mausteita ja rakastamiani yrttejä. Toki ymmärrän historialliset ja ilmastosyyt ja jaadijaa, ja onhan voilla, kermalla ja suolalla höystettykin ruoka hyvää. Ja juurekset, rakastan pitkään haudutettuja juureksia, kaali on aivan jumalaista. Mutta vaikka kehitys kehittyy, tuntuvat aromikuutiot olevan nykyään yleisin mauste kotikeittiöissä, mikä on melkoinen harmi, kun niitä yrttejä ja upeita mausteita alkaa olla suht hyvin tarjolla.

    Tykkää

  4. Karjalanpiirakoita kaipaan täällä.,Tosin joskus niitä saa meidän suomalaisessa kirjastossa täällä,kiitos ihanan Sirpan. Olen kerran tehnyt itsekin ,mutta siitä on aikaa,pitäisi tehdä uudestaan.

    Tykkää

Jätä kommentti