Pasta alla Norma

On monia syitä, miksi kaipaan Italiassa viettämääni aikaa. Olin vasta 18 kun löysin vahingossa ensimmäisen vakavan parisuhteeni, ja heti alkuun päädyin vielä italialaisen kelkkaan. Siinä hypättiin kyllä suoraan sinne altaan syvään osaan, vaikkei osattu vielä edes uida.

Yhtäkkiä löysin itseni milanolaisesta keittiöstä, kömpelösti kielitaidottoman anopin kanssa keskustelemassa, salaa hieman parmesaania napsimassa, tiskejä käsin kuivaamassa tai ehkä vain viinilasi kädessä koko naapuruston kanssa keskustelemassa – koska meillä ovet olivat tietenkin aina auki, eikä rauhallisia iltoja juuri näkynyt.

Kaikki tuntui silloin niin isolta ja uudelta. Pieneen hetkeen mahtui kokonainen elämä.

Tämä ensimmäinen parisuhteeni ei kestänyt vuotta kauempaa, mutta koen sen silti yhtenä suurimpana onnistumisenani. Olemme yhä erittäin läheisiä ystäviä, ja se vuosi opetti minulle suunnattoman paljon – itsestäni ja parisuhteista, mutta enimmäkseen ruoasta.

Italiassa asuessani opin, että vähemmän on toisinaan ihan oikeasti enemmän. Aina ei tarvita pitkää listaa aineksia, jotta saadaan aikaiseksi jotain hyvää. Tämä keittiömentaliteetti on vahvasti esillä tässä italialaisen keittiön klassikossa, jossa tähtinä loistavat tomaatti, munakoiso ja vahva juusto.

Ainekset:

300g täysjyväspaghettia

1 munakoiso (n. 500g)

1tlk tomaattimurskaa

2 valkosipulinkynttä, puristettuna

200g ricotta salata –juustoa (pecorino romano käy hyvänä korvikkeena)

suolaa, mustapippuria

oliiviöljyä, basilikaa

Ohjeet:

Aloita viipaloimalla munakoiso ohuesti. Paista viipaleet anteliaassa määrässä oliiviöljyä kullanruskeiksi molemmin puolin. Siirrä talouspaperin päälle odottelemaan ja mausta suolalla.

Keitä spaghetti al dente.

Sekoita paistinpannulla tomaattimurska, valkosipuli sekä hitunen oliiviöljyä ja keitä matalalla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Halutessasi voit lisätä tomaattikastikkeen joukkoon myös pari ruokalusikallista ricotta-juustoa – varsinkin jos ricotta salata vaihtuu pecorino romanoon. Olosuhteiden pakosta näin saattaa käydä, koska ricotta salata on Suomessa valitettavan harvinainen.

Lisää tomaattikastikkeen joukkoon puolet munakoisoviipaleista sekä kypsennetty pasta ja sekoita huolellisesti. Annostele lautasille, lataa päälle lisää munakoisoa ja raasta antelias annos juustoa koko komeuden päälle. Viimeistele revityllä basilikalla ja nauti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: