Voileipäkakku

Voileipäkakku on yksi Pohjoismaiden omituisimmista ja hienoimmista keksinnöistä.

Olen yleensä melko vahva ihmisvihaaja, mutta on vaikea olla uskomatta, että ihmiset ovat pohjimmiltaan hyviä siinä vaiheessa kun joku keksii, että tehdään voileivistä kakun näköinen kasa ja syödään sitä juhlissa. Jos jokin tässä julmassa maailmassa on puhdasta, kaunista ja viatonta niin voileivät.

Tiedän, että voileipäkakut ovat olleet lähivuosikymmeninä hieman kyseenalaisessa maineessa. Luultavasti koska ne tuovat mieleen huonoja muistoja lapsuuden sukujuhlista ja hautajaisista, joissa jotain huoneenlämpöisellä smetanalla peitettyjä vettyneitä paahtoleivän viipaleita ja nahkeaa graavilohta ollaan kohteliaisuudesta naposteltu, välillä suunpieliä silkkipaperisella servetillä pyyhkien.

Itse en kuitenkaan näe voileipäkakun ideassa mitään muuta kuin kauneutta, vaikka kieltämättä toteutukset ovat usein olleet ala-arvoisia. En ole ikinä käsittänyt, miksi kakut pitää tehdä paahtoleivän viipaleista kun samalla vaivalla voisi jo leipoa tuoreen leivän kakkuvuokaan.

Niinpä syntyi tämä pyöreä rukiinen voileipäkakku, joka omassa keittiössäni sai täytteekseen tuorejuustoa, smetanaa, punaista pestoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, rucolaa ja pinaattia sekä koristeekseen smetanaa, rucolaa, persiljaa ja retiisejä sekä saksanpähkinöitä. Yksi voileipäkakun suurimmista hienouksista on kuitenkin se, että sen täytteeksi ja päällysteeksi voi laittaa melkein mitä tahansa.

Älä siis turhaan seuraa minun esimerkkiäni vaan kokeile täytteeksi juuri omaan makuun sopivia yhdistelmiä!

Ainekset:

4dl täysmaitoa

11g kuivahiivaa

2rkl oliiviöljyä

2rkl sulatettua voita

1rkl sokeria

8dl vehnäjauhoja

3-4dl ruisjauhoja

hitunen suolaa

Ohjeet:

Aloita sekoittamalla maito, hiiva, rasvat ja sokeri suuressa kulhossa. Lisää muutaman minuutin jälkeen joukkoon pieni osa vehnäjauhoista ja jätä taas hetkeksi rauhaan. Lisää sitten antelias ripaus suolaa ja loputkin jauhot, ensin kauhalla varovaisesti sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten, kunnes taikina on sileä. Anna kohota liinalla peitetyssä kulhossa 30-60 minuuttia.

Painele taikina pyöreään kakkuvuokaan ja anna kohota uunin lämmetessä.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes leipä tummuu kauniisti päältä.

Anna jäähtyä, leikkaa 2-4 kerrokseen, täytä valitsemillasi täytteillä ja koristele. Nauti tuoreena.

Mainokset

1 Comment

  1. Nam, en ole pitkään aikaan syönyt voileipakakkua, mutta kauheasti tekee mieli tehdä nyt kun näin tämän postauksen. Tein kerran täällä eksälleni tosi hienon voileipäkakun synttäreiksi, ja hän katsoi kakkua ihmetellen: ”suolainen kakku?`?” . No maistui se lopulta, ja kehujakin tuli;D

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s