Smetannik – venäläinen smetanakakku

Jos nyt ihan rehellisiä ollaan niin venäläinen keittiö ei ehkä ensimmäisenä tuo kellekään mieleen suuria kulinaarisia elämyksiä. Ainakin itselläni ensimmäiset mielikuvat pyörivät lähinnä suolakurkkujen, hapankaalin ja vodkan ympärillä. Kaikki kolme ovat toki suuria suosikkejani, mutta ei niitä kehtaa ranskalaisen tai italialaisen keittiön klassikoihin verrata.

Todellisuudessa venäläisen keittiön uumenista löytyy kyllä kaikenlaista herkkua, suurta ja pientä – pelmenejä ja kaviaaria, borssikeittoa ja blinejä… Ja sitten on smetannik – kakku joka ei maistu yhtään millekään. Tai no, smetanalle toki.

Tein tämän kakun venäläiselle ystävälleni syntymäpäivälahjaksi, ja hän osasi kertoa sen maistuvan juuri sille kuin kuuluukin. ”Ehkä jopa parempaa kuin äidin tekemä”, mutta sen tulkitsin lähinnä epätoivoiseksi imarteluksi tai valkoiseksi valheeksi. Hyvin se kuitenkin näytti maistuvan. Ehkä tässä oli siis omassa länsimaalaisessa makuaistissani vika. Yksinkertaisemman kakun ystävälle tämä pullapohjan ja juustokakun kaltaisen smetanatäytteen yhdistelmä olisi varmasti suurta herkkua.

Ainekset:

2dl täysmaitoa

1 kananmuna

2rkl sulatettua voita

5dl vehnäjauhoja

7g kuivahiivaa

hitunen kardemummaa

täyte:

400g smetanaa

runsas ripaus vaniljaa

5rkl sokeria

4 kananmunaa

lisäksi esimerkiksi: tuoreita vadelmia ja minttua, tomusokeria, hunajaa

Ohjeet:

Vatkaa kananmuna huoneenlämpöisen maidon sekaan. Lisää voisula sekä jauhot ja hiiva. Kardemummaa ei perinteisimpien reseptien mukaan kakkuun kuulu, mutta mielestäni se toi kivaa aromikkuutta pohjaan. Vaivaa taikina sileäksi ja anna kohota 30 minuuttia liinalla peitetyssä kulhossa.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele leivinpaperilla päällystetyn kakkuvuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

Vatkaa täytteen ainekset huolellisesti yhteen ja kaada pohjan päälle. Taputtele kakkuvuokaa voimakkaasti jotta mahdolliset ilmakuplat poistuvat täytteestä. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45-55 minuuttia, kunnes se tummuu kauniisti päältä ja kiinteytyy reunoilta. Täytteen tulisi kuitenkin olla hyllyvää vielä keskiosasta.

Ripottele jäähtyneen kakun päälle tomusokeria ja tarjoile esimerkiksi marjojen, mintun ja hunajan kera.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: