Runebergintortut ovat ehdoton lempileivonnaiseni, kunhan ne on hyvin tehty. Tylsän alkuvuoden pelastuksena usein toimiikin se maaninen metsästys kaupasta toiseen ja leipomosta kahvilaan kun yritän löytää juuri oikeanlaista runkkua. Ikuisena optimistina haluan uskoa, että tämän vuoden paras runeberg on vielä kruunaamatta, mutta toistaiseksi suosikki on selkeä, ja se on tietenkin kotitekoinen versio!
Itse olen aina vakaasti uskonut siihen, että isompi on aina parempi, ja että varsinkin rommista puhuttaessa enemmän on aina enemmän. Siitä syystä – ja ehkä osittain myös siksi etten löydä varta vasten hankkimaani runebergintorttuvuokaani mistään – päädyin tänä vuonna tekemään erittäin vahvasti rommilla kostutetun runeberginkakun, jossa tätä perisuomalaista herkkua löytyy kahdessa kerroksessa!
Rommia päätyi kakkuun sen verran runsaasti ettei se meinannut leikatessa enää pysyä edes koossa. Eli juuri sopivasti. Resepti on kuitenkin helposti muokattavissa jos pitää yhdistää esimerkiksi kakku ja autoilu. Taikinaan käytetyn rommin voi korvata halutessaan vaikka maidolla ja kostutuksessa voi käyttää pakon edessä myös esimerkiksi omenamehua ja rommiesanssia.
Ainekset:
300g pehmeää voita
3dl ruokosokeria
4 kananmunaa
150g mantelimassaa, raasteena
1 limen raastettu kuori
1tl kardemummaa
runsas ripaus vaniljaa
1dl kermaa, 1dl tummaa rommia
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
200g mantelijauhetta, 100g mantelirouhetta
2dl kaurakeksejä tai vohveleita, hienona rouheena
kostutukseen:
1,5dl tummaa rommia
0,5dl sokerivettä tai omenamehua
sokerikuorrutukseen:
tomusokeria + ripaus vettä & rommia
lisäksi: vadelmahilloa
Ohjeet:
Aloita vatkaamalla kananmunat ja sokeri huolellisesti yhteen. Sekoita sulatettu voi, kerma sekä rommi varovaisesti seokseen. Lisää kuivat ainekset, limen kuori ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista voidellussa ja kevyesti sokeroidussa kakkuvuoassa 180-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia, kunnes torttu-kakku-hybridi on tummunut kauniisti päältä ja keskelle työnnetty tikku irtoaa lähestulkoon puhtaana. (Kakku kiinteytyy lisää vielä jäähtyessään.)
Kostuta torttu kerran kuumana, anna jäähtyä ja kostuta uudelleen. Viimeistele sokerikuorrutuksella sekä vadelmahillolla.
Hyvää runebergintorttupäivää 5.2. kaikille!