Runeberginkakku / aikuiseen makuun

Runebergintortut ovat ehdoton lempileivonnaiseni, kunhan ne on hyvin tehty. Tylsän alkuvuoden pelastuksena usein toimiikin se maaninen metsästys kaupasta toiseen ja leipomosta kahvilaan kun yritän löytää juuri oikeanlaista runkkua. Ikuisena optimistina haluan uskoa, että tämän vuoden paras runeberg on vielä kruunaamatta, mutta toistaiseksi suosikki on selkeä, ja se on tietenkin kotitekoinen versio!

Itse olen aina vakaasti uskonut siihen, että isompi on aina parempi, ja että varsinkin rommista puhuttaessa enemmän on aina enemmän. Siitä syystä – ja ehkä osittain myös siksi etten löydä varta vasten hankkimaani runebergintorttuvuokaani mistään – päädyin tänä vuonna tekemään erittäin vahvasti rommilla kostutetun runeberginkakun, jossa tätä perisuomalaista herkkua löytyy kahdessa kerroksessa!

Rommia päätyi kakkuun sen verran runsaasti ettei se meinannut leikatessa enää pysyä edes koossa. Eli juuri sopivasti. Resepti on kuitenkin helposti muokattavissa jos pitää yhdistää esimerkiksi kakku ja autoilu. Taikinaan käytetyn rommin voi korvata halutessaan vaikka maidolla ja kostutuksessa voi käyttää pakon edessä myös esimerkiksi omenamehua ja rommiesanssia.

Ainekset:

300g pehmeää voita

3dl ruokosokeria

4 kananmunaa

150g mantelimassaa, raasteena

1 limen raastettu kuori

1tl kardemummaa

runsas ripaus vaniljaa

1dl kermaa, 1dl tummaa rommia

3dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

200g mantelijauhetta, 100g mantelirouhetta

2dl kaurakeksejä tai vohveleita, hienona rouheena

 

 

kostutukseen:

1,5dl tummaa rommia

0,5dl sokerivettä tai omenamehua

sokerikuorrutukseen:

tomusokeria + ripaus vettä & rommia

lisäksi: vadelmahilloa

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla kananmunat ja sokeri huolellisesti yhteen. Sekoita sulatettu voi, kerma sekä rommi varovaisesti seokseen. Lisää kuivat ainekset, limen kuori ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista voidellussa ja kevyesti sokeroidussa kakkuvuoassa 180-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia, kunnes torttu-kakku-hybridi on tummunut kauniisti päältä ja keskelle työnnetty tikku irtoaa lähestulkoon puhtaana. (Kakku kiinteytyy lisää vielä jäähtyessään.)

Kostuta torttu kerran kuumana, anna jäähtyä ja kostuta uudelleen. Viimeistele sokerikuorrutuksella sekä vadelmahillolla.

Hyvää runebergintorttupäivää 5.2. kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: