Kotitekoinen mozzarella

No tästä olen jo ihan hitusen ylpeä. Useamman yrityksen se vaati, mutta lopulta onnistuin. Kaikenlaisia taitoja olen ehtinyt vuosien varrella itselleni kerryttää, mutta tämä saattaa olla ensimmäinen oikeasti hyödyllinen taito. Nyt voin ihan oikeasti sanoa, että osaan tehdä mozzarellaa ihan itse. 1) se on älyttömän siistiä, ja 2) viimeinkin minulla on jotain, mistä voin rupatella italialaisten nonnien kanssa torilla. Win-win.

Itse tehty mozzarella kuulostaa hifistelyltä, mutta se valmistuu todellisuudessa yllättävän helposti. Lopputulos on täyteläinen ja pehmeä juusto, jota voi käyttää kaikenlaisiin herkkuihin, tai ronskisti vain napsia sellaisenaan!

Ainekset:

4l täysmaitoa

1,5dl vettä + 1tl sitruunahappoa

0,5dl vettä + 1/2tl juustojuoksutetta

ripaus suolaa

tarvikkeet:

ruokalämpömittari

Ohjeet:

Sekoita maito ja sitruunahapposeos suuressa kattilassa ja lämmitä keskilämmöllä vähintään 32-asteiseksi. Poista kattila lämmöltä ja kaada joukkoon juoksuteseos. Hämmennä seosta kattilan reunan mukaisesti 30 sekunnin ajan, peitä kannella ja anna olla 5-10 minuuttia.

Nyt maidon tulisi näyttää tofumaiselta köntiltä. Leikkaa siihen veitsellä (huolellisesti pohjaan asti) ristikko viiltoja, vaaka- ja pystysuoraan noin 3cm välein. Lämmitä keskilämmöllä vähintään 40-asteiseksi, samalla kattilan reunan mukaisesti erittäin varovaisesti sekoitellen. Juustomassaa ei saa rikkoa tässä vaiheessa liikaa, muuten lopputulos on mozzarellan sijaan ricottaa. Nosta 40-asteinen seos pois lämmöltä ja jatka erittäin varovaista hämmentämistä vielä 5 minuuttia. Peitä kannella ja odota pari minuuttia.

Kerää reikäpohjaisella kauhalla juustomassa erilliseen kulhoon ja karsi suurin osa heranesteestä kattilaan. Lämmitä juustomassaa mikrossa yhden minuutin ajan, sitten taittele sitä reunoilta päälleen kirjekuorimaisesti pari kertaa. Jatka lämmittämistä mikrossa kunnes juustomassan ytimen lämpötila on vähintään 57°C.

Nyt juustomassa on kuumaa, joten kumihanskat saattavat helpottaa seuraavaa osiota. Ripottele massan päälle hieman suolaa, painele se massaan ja jatka massan käsittelyä niin, että upotat sen heranesteeseen ja samalla venytät sitä aina hieman ja sitten taittelet päällensä kokoon. Kun massa alkaa kiinteytyä, muovaa se kämmenissäsi palloksi, tai halutessasi useammaksi palloksi.

Pakkaa suolattuun heranesteeseen upotettuna ilmatiiviiseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s