Japanilainen maitoleipä

Viime viikonloppuna minut manipuloitiin auttamaan niin kutsuttua ystävääni muutossa. Raamikkuuteni ja komeuteni ja yleisen vaatimattomuuteni varjopuoli on se, että minulta pyydetään aina kaikenlaisia palveluksia. Tällä kertaa osasin kuitenkin pitää omista oikeuksistani kiinni ja vaadin korvaukseksi ruokaa.

Rankan muuttopäivän päätteeksi edessä oli kuitenkin pettymys, kun sushibuffassa ei ollutkaan friteerattua maitoleipää. Jos olet ikinä viettänyt aikaa jossain metroaseman tunnelissa sijaitsevassa aasialaisessa buffetravintolassa – kuten kaltaisillani herrasmiehillä ainakin on tapana – tiedät hyvin, mistä puhun. Ja jos et tiedä, nyt on aika oppia. Kiität minua myöhemmin.

Maitoleipä on japanilaisten suosima kuohkea ja pehmeä valkoinen leipä, joka tehdään perinteisesti Hokkaidon tuoreesta maidosta. Ihan hyvää siitä kuitenkin tulee myös suomalaisella maidolla. Maito ja maitojauhe antavat tälle leivälle hentoa makeutta ja pehmeää aromikkuutta. Sillä on kuitenkin myös toinen salaisuus: 1800-luvun japanilainen leivontatekniikka, jossa pieni osa jauhoja ja vettä kypsennetään ensin eräänlaiseksi massaksi, jonka ympärille taikinaa sitten aletaan rakentamaan. Tämä tekee leivästä poikkeuksellisen kuohkean.

Ainekset:

taikinan juuri:

2dl vettä

1dl vehnäjauhoja

/

0,5dl hunajaa

2,5dl täysmaitoa

3-4rkl maitojauhetta

7g kuivahiivaa

0,5dl sokeria

2 kananmunaa

10-12dl vehnäjauhoja

50g pehmeää voita

ripaus suolaa

kermaa voiteluun

Ohjeet:

Aloita valmistamalla ns. juuri: sekoita vesi ja jauhot pienessä kattilassa ja kuumenna viitisen minuuttia keskilämmöllä, samalla jatkuvasti sekoitellen, kunnes seos sakeutuu ja kuplii. Siirrä pois lämmöltä, lisää joukkoon hunaja ja maito ja sekoita huolellisesti.

Siirrä seos suureen kulhoon, lisää joukkoon kananmunat, sokeri, kuivahiiva ja maitojauhe ja sekoita huolellisesti. Lisää seuraavaksi joukkoon pehmeä voi ja suola, ja lopuksi loput jauhot pienissä erissä, ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten.

Anna taikinan kohota liinalla peitettynä tunnin ajan. Vaivaa nopeasti, muovaa haluamasi muotoiseksi leiväksi tai sämpylöiksi ja anna kohota uudelleen tunti. Voitele kevyesti kermalla ja paista 180-asteisessa uunissa 35-45 minuuttia, kunnes leipä tummuu kauniisti päältä. Anna jäähtyä ja nauti sellaisenaan, tuoreen voin kera, tai vaikka friteerattuna!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s