Soijakastike saattaa kuulostaa jokseenkin erikoiselta ainekselta jälkiruokaan, mutta itse asiassa kyseessä ei ole mikään ennenkuulumaton hullutus joka on lähtöisin vain minun huterasta mielestäni – etenkin Japanissa soijajälkkärit ovat erittäin suosittuja. Siellä soijaa laitetaan kakkuihin, vanukkaisiin, jopa jäätelölle kastikkeeksi.
Siitä rohkaistuneena uskalsin itsekin kokeilla, ja onneksi uskalsin. Soijakastike antaa tälle kakulle mahtavaa syvyyttä ja maukkaan karamellimaista aromia. Varoitus: tähän jää helposti koukkuun.
Ainekset:
2dl tummaa ruokosokeria
2 kananmunaa
75g sulatettua voita
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta ja ruokasoodaa
runsas ripaus vaniljaa
1dl jogurttia (tai maitoa)
3rkl soijakastiketta
1 appelsiini
soijasiirappiin:
50g voita
1dl tummaa ruokosokeria
1rkl soijakastiketta
Ohjeet:
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi, sitten keskenään sekoitetut kuivat ainekset, ja lopulta jogurtti ja soijakastike sekä appelsiinin raastettu kuori. Säästä loppu appelsiini siirappia varten.
Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.
Kakun kypsyessä voit valmistaa soijasiirapin. Sulata ja ruskista pannulla voi, lisää sitten sokeri, appelsiinin puristettu mehu sekä soijakastike, kiehauta jatkuvasti sekoitellen ja poista sitten lämmöltä.
Töki kypsä soijakakku haarukalla täyteen reipiä ja kostuta siirapilla. Nauti mieluiten lämpimänä, joko sellaisenaan tai esimerkiksi raikkaan kreikkalaisen jogurtin kera.
Mäkin olen käyttänyt soijakastiketta kakuissa, etenkin suklaakakuissa se antaa kivasti syvyyttä:)
TykkääTykkää