Ruispatonki unikonsiemenillä

ruispatonki

jerryn keittiössä

Ensimmäinen aamiainen uudessa kodissa on nyt nautittu. Mikään ei ole vielä paikoillaan eikä varmaan tule tämän vuoden puolella olemaan, mutta hiljalleen alan jo kotiutua. Ensimmäisenä päivänä oli vähän hassu olo, kun vanhaa kotia ei enää ollut eikä uusi koti tuntunut vielä omalta kodilta. Samanlainen olo oli viimeksi vuonna 2007 kun muutin Raumalta Helsinkiin, enkä hetkeen tuntenut kuuluvani minnekään.

Onneksi hämmentävän päivän piristyksenä oli tämä rapeakuorinen ruispatonki, jonka pinta oli täynnä maukkaita unikonsiemeniä!

Ainekset:

1,5dl lämmintä vettä

11g kuivahiivaa

hyppysellinen tummaa ruokosokeria

3rkl oliiviöljyä

3dl täysjyväruisjauhoja

3dl täysjyväspelttijauhoja

1dl täysjyvävehnäjauhoja

1 kananmuna

unikonsiemeniä

Ohjeet:

Sekoita kuivahiiva ja sokeri lämpimään veteen. Sekoita joukkoon ruokalusikallinen ruisjauhoja ja jätä tekeytymään vähintään 15 minuutiksi. Lisää joukkoon oliiviöljy ja sitten loput jauhot, ensin kauhalla tai haarukalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten. Anna kohota liinalla peitetyssä kulhossa vähintään tunti.

Vaivaa taikina uudelleen huolellisesti, venyttäen ja taitellen sitä uudelleen ja uudelleen. Muovaa pyöreäksi patongiksi, aseta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja jätä kohoamaan samalla kun uuni lämpenee 220-asteiseksi.

Vatkaa kananmuna rikki kulhossa ja voitele patongin pinta sillä, jotta unikonsiemenet tarttuvat leivän pintaan. Paista uunissa noin 35 minuutin ajan, kunnes patonki tummuu kauniisti pinnasta. Nauti tuoreena.

Jätä kommentti