Makrobioottinen maaliskuu

makrobioottinen ruoka

Wakame-riisinuudeleita, paahdettua bataattia, höyrytettyä broccolinia + furikakea & chiliä

makrobioottinen ruoka

Keitetyllä ohralla ja kasviksilla täytetyt salaattikääröt

makrobioottinen ruokavalio

Riisinuudelikeitto punakaalilla, avokadolla, mustapavuilla, sipulilla & chilillä

Makrobioottinen ruokavalio. Muistan lukeneeni siitä ensimmäistä kertaa joskus 90-luvulla jostain juorulehdestä, jossa päiviteltiin Madonnan ja Gwyneth Paltrow’n viimeisimpiä dieettihurahduksia. Vuosikausia elin siinä uskossa, että makrobioottinen ruokavalio on jonkinlainen hullu rajoituskuuri.

Vasta vuosia myöhemmin aloin perehtyä asiaan tarkemmin. Kreikkalaisperäinen nimi makros (suuri tai pitkä) ja bios (elämä) viittaa siihen, että ruokavalio lupaa pitkää elämää. Tällaisiin lupauksiin on kuitenkin vaikea uskoa. Yhdet lupaavat pitkää elämää jos syö mahdollisimman vähän kaloreita, toiset taas lupaavat samaa jos syö ja kuluttaa mahdollisimman paljon. Kokonaisuutena makrobioottinen ruokavalio on lähemmin tarkasteltuna kuitenkin erittäin eheä kokonaisuus.

Makrobioottinen ruoka perustuu täysjyviin, kuten tummaan riisiin, ohraan, spelttiin tai quinoaan. Ruokavalioon kuuluu myös paljon raakoja ja kypsiä kasviksia, palkokasveja sekä japanilaisten alkuperiensä vuoksi myös misokeittoa ja ”merivihanneksia” eli merilevää. Mereneläviä, siemeniä ja pähkinöitä sekä hedelmiä kehotetaan nauttimaan hillitysti.

Makrobioottinen ruokavalio

Täysjyvät (tumma riisi, ohra, ruis, speltti…) 50%

Kasvikset (raakoja ja kypsennettyjä) 30%

Palkokasvit (pähkinöitä ja papuja) 10%

Misokeitto 5%

Merivihannekset 5%

Syvempi katsaus makrobioottiseen maailmaan paljastaa, että myös jotkin jyvät tai jotkin vihannekset ovat parempia kuin toiset. Esimerkiksi tomaatit, paprikat, perunat, munakoisot, pinaatit, punajuuret ja avokadot eivät ole kiellettyjen listalla, mutta niitä suositellaan käyttämään hillitysti. Itse avokadojen suurkuluttajana koin tämän erityisen aikeana, ja olen makrobioottisen kokeiluni aikana jatkanut avokadojen suurkulutusta. Poimin ehdottomasti makrobioottisesta ruokavaliosta joitakin oppeja ja vinkkejä omaan ruokavaliooni, mutta yhdistelen siihen myös paljon muuta.

En uskokaan, että mikään ruokavalio itsessään on niin täydellisen toimiva ja kattava, että sitä pitäisi tai kannattaisi orjallisesti noudattaa. Itselleni ruoka on ravinto ja elämän lähde, mutta se on myös suurten nautintojen tarjoaja. Eikä sillä pitkällä elämällä tee juuri mitään ellei sitä täytä nautinnoilla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: