Katuruokaa Istanbulissa

katuruokaa istanbulissa

spice bazaar istanbul

Makumatka Istanbuliin ylitti kaikki odotukseni. Olin ollut kaupungissa kerran aiemmin, vuonna 2004, mutta en ehkä silloin lapsena osannut arvostaa kaikkia niitä asioita, jotka nykyään ovat minulle erittäin tärkeitä.

Istanbul on eläväinen, energinen, äänekäs, monipuolinen ja vastaanottava kaupunki. Ihmiset ovat (liiankin) mukavia ja ruoka kaupungissa on herkullista ja sitä löytyy kaikkialta.

Kahden maanosan käännekohdassa sijaitseva Istanbul sekoittaa onnistuneesti niin eurooppalaista kuin aasialaista sekä lähi-idän ruokaperinnettä keittiössään.

Istanbul on täynnä erinomaisia ravintoloita, mutta itse löysin paljon suurempia nautintoja ravintoloiden ulkopuolelta: kioskeista, markkinoilta, kaduilta.

grand bazaar istanbul

istanbul hagia sophia

istanbul

whirling dervish istanbul galata mevlevihanesi

Istanbul on täynnä vastakohtia. Euroopan ja Aasian törmäyskohdassa sijaitseva kaupunki tarjoaa historiallisia nähtävyyksiä ja elämyksiä (kuten yllä näkyvän kuvan pyörivät dervissit), merellistä tunnelmaa Bosporinsalmella, sekä intiimejä ja tunnelmallisia kävelykatuja. Jokaiselle jotakin.

galata istanbul

cihangir istanbul

cihangir istanbul

On olemassa lukemattomia syitä matkustaa Istanbuliin, mutta jos minulta kysytään niin #1 on ruoka. Siksi tässä nyt 12 RUOKAA JOITA ISTANBULISSA ON PAKKO MAISTAA:

12. Künefe

künefe

Künefe ei ole Istanbulin paras jälkiruoka, se on yksi maailman parhaista jälkiruoista. Rapea, raastetusta filotaikinasta koostuva kuori kätkee sisälleen miedon kermaisaa ja sitkeää juustotäytettä. Künefe päällystetään pistaasirouheella ja nautitaan useimmiten kerman kera.

11. Baklava

baklava

Turkkilainen baklava on yhtä maailman parhaista. Tärkeintä on ostaa tuoretta ja ensiluokkaisista aineksista valmistettua baklavaa. Variaatioita löytyy paljon, mutta oma suosikkini on perinteinen pistaasibaklava. Istanbulin parhaat baklavat valmistaa Seyidoğlu Sıraselviler Caddesi-kadulla.

suklaabaklava

Myös suklaabaklavaa kannattaa kokeilla!

10. Halka tatlısı

halka tatlisi

Nämä vaatimattomat, hieman ulkoisesti churroja muistuttavat munkkitikut ovat yksi kaikkien aikojen parhaista herkuista. Rapeakuoriset, mutta sisältä kuohkeat munkit on dipattu maukkaaseen siirappiin ja usein viimeistelty kookoshiutaleilla ja pistaasirouheella.

9. Turkish Delight eli Lokum

turkish delight lokum

Lokumeja on tarjolla yhtä montaa laatua kuin on lokumin tekijöitä. Oma suosikkini on granaattiomena-pistaasi. Kookoshiutaleilla tai pähkinärouheella päällystetyt ovat erityisen hyviä!

8. Tuorepuristettu granaattiomenamehu

istanbul

Tuorepuristettu granaattiomenamehu on täydellinen piristys nähtävyyksiä tai kauppoja kierrellessä!

7. Turkkilainen kahvi & turkkilainen tee

turkkilainen kahvi

Turkkilaiset juovat enimmäkseen teetä, varsinkin aamuisin. Myös kahvi on kuitenkin suuressa suosiossa. Molemmat juodaan yleensä erittäin makeina ja pienen baklavan tai lokumin kera.

6. Kestane kebab & Mızır

kestane kebab

Varsinkin Taksim-aukion ja Istiklal Caddesi -kävelykadun alueella lähes jokaisesta kadunkulmasta löytyy koju, jossa myydään paahdettuja kastanjoita sekä paahdettuja ja keitettyä maissintähkiä. Kastanjat eivät ole koskaan olleet omia suosikkejani, mutta maissi maistuu aina!

5. Dürüm & Döner Kebab

dürüm

döner istanbul

Dürüm on pyöreä vehnälettu, jonka sisään voidaan kääriä milloin mitäkin. Döner kebab on suomalaisillekin erittäin tutuksi tullutta lihaa: joko nautaa, lammasta tai kanaa. Oma suosikkini on shish tavuk döner eli kana-döner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Lahmacun eli turkkilainen lammaspizza

lahmacun

Lahmacun on erittäin ohut pizzapohjan tyylinen läpyskä, jonka päällä on maukasta lammaskastiketta. Olen syönyt näitä niin omassa keittiössä kuin kööpenhaminalaisessa ravintolassa, mutta parhaat lahmacunit löytyvät tietenkin Turkista.

3. Peynirli pide eli turkkilainen juustopizza

pide peynirli

Pidejä löytyy monenlaisin täyttein, mutta oma suosikkini on yksinkertaisesti herkullinen juusto-pide. Näitä voisi syödä vaikka päivittäin…

2. Simit

simit

Simit on kuin turkkilainen bagel. Päältä rapea ja täynnä maukkaita seesaminsiemeniä, sisältä mahtavan kuohkea. Pieniä punaisia simit-kojuja löytyy lähestulkoon jokaisesta kadunkulmasta ja yhdellä liiralla saa mukaansa tällaisen herkun.

1. Börek

börek

börek

Rapean voitaikinan sisältä löytyy joko juustoa, perunaa tai lihaa. Joissain paikoissa, varsinkin ravintoloissa, täytteenä saattaa juuston lisäksi olla myös pinaattia. Börek on ehdoton suosikkini Istanbulin katuruoista!

Beyoğlu

istanbul

istanbulkaturuokaa istanbulissa beyoglukaturuokaa istanbulissa

istanbul istiklal caddesi

Eläväinen Beyoğlu on Istanbulin yöelämän ja katuruoan keskus. Kapeat mukulakivikadut ovat täynnä ääniä, värejä, tuoksuja, makuja. Alueella törmää yhtä suurella todennäköisyydellä niin transseksuaaliprostituoituihin ja kodittomiin kuin bisnesmiehiin ja hienoihin ravintoloihin.

Yksi matkani suurimmista makunautinnoista löytyi juuri täältä eräänä iltana kun ostin epäilyttävän valkoisen pakettiauton takakontista sämpylän. Uhkarohkea temppuni osoittautui kannattavaksi: sämpylä oli erittäin maukas eikä yllättäen edes aiheuttanut ruokamyrkytystä. Pakettiauto löytyy useimmiten Imam Adnan Sokak – ja Süslü Saksı -katujen kulmasta Taksim-aukion lähettyviltä.

 

istiklal caddesi istanbul

Karaköy, Istanbulin hipsterikorttelisto

karaköy istanbul

karaköy istanbul

Istanbulin eurooppalaisen puolen laidalla sijaitseva Karaköy on ehkä tämän hetken suosituin trendikorttelisto Istanbulissa. Alue on täynnä industrialistista henkeä, graffiteja ja viihtyisiä kahviloita sekä pop-up-kirppiksiä. Paikotellen alue tuntuu kuitenkin jokseenkin teennäiseltä. Kaikki kahvilat ovat jokseenkin samasta hipsterimuotista ja kaikki kadunkulmat kuin Instagram-kuvia varten somistettuja. Kılıçalipaşa Mescidi Sokak on yksi alueen suosituimmista kaduista.

Karaköyn laidalta avautuu mahtavat maisemat Istanbulin aasialaiselle puolelle. Galata-sillan molemmin puolin löytyy täydellisiä paikkoja leppoisalle auringonlaskun ihastelulle.

galata karaköy istanbul

istanbul

Kadıköy, Istanbulin tuleva hipsterikorttelisto

Kadiköy istanbul

Kätevällä lauttayhteydellä Karaköyn kaupunginosaan kytketty Kadıköy oli virkistävä löytö. Suuntasin alueelle alunperin vain Istanbulin filmifestivaalien vuoksi Ryan Goslingin esikoisohjausta (Lost River) katsomaan. Elokuva jätti toivomisen varaa, mutta naapurusto hurmasi rennolla rosoisuudellaan ja eläväisellä tunnelmallaan. Matkailijoita täällä ei vielä juurikaan näe. Hiomaton timantti, todennäköisesti lähitulevaisuudessa erittäin suuressa suosiossa.

istanbul

Lauttamatka Bosporinsalmen yli on upea elämys myös yön pimeydessä.

Yksi kommentti

  1. Kiva raportti;Istanbuliin olen aina halunnut menä just ruokamielessä ,ja onhan se aika lähelläkin.Aika lailla samanlaisia juttuja löytyy täältäkin,kuten kunafe (täällä knaafe) ,baklawa,turkkilainen kahvi ym ym.mutta niinpä ottomaanit olivat täällä pitkään ja jättivät jälkensä ruokamaailmaan:)

    Tykkää

  2. mk

    Ruuasta viis – kissakuva oli paras!
    Ei vain, kiitoksia tietoiskusta, tästä varmaan sai ne minimit, mitä minulla ei ollut. Lokumeista ei kaikki tykkää; minä kyllä, vaikka olen maistanut vain Suomesta ostamiani ruusuvesi-perus-lokumeja. Varmaan löytyy ihan eri tavalla sieltä paikan päältä…
    Muutenkin oli kiva lukea juttua!

    Tykkää

Jätä kommentti