Shakshuka

shakshuka

Shakshuka on yksi ruokamaailman nerokkaimmista keksinnöistä. Alkunsa tämä herkku on kuulemma saanut Tunisiassa, mutta tällä hetkellä suurinta suosiota se nauttii Israelissa, jossa se taipuu aivan yhtä vaivattomasti niin aamiaiselle kuin illalliselle. Brunssipöytään se on täydellinen.

Maistoin shakshukaa ensimmäistä kertaa helmikuussa 2011 Tel Avivissa. Siitä asti se on ollut yksi niistä ruoista, joita teen aina vain uudelleen ja uudelleen. Olen aina ollut suuri aamiaisruokien ystävä, ja jos vaan kehtaisin niin söisin niitä aamusta iltaan. Shakshukan paras puoli onkin se, että se tekee kananmunien syömisestä hyväksyttävää illallisella!

Shakshuka on erittäin yksinkertainen ruoka. Perimmäisessä muodossaan se on tulinen paprika-tomaattikastike, jossa haudutetaan kananmunia. Annosta on kuitenkin helppo muokata omaan makuun sopivaksi lisäämällä joukkoon mieluisia aineksia. Omia suosikkejani ovat ainakin merguez-makkara ja feta!

Ainekset:

1 sipuli

1 punainen paprika

2 valkosipulin kynttä

4 kevätsipulin vartta

1 punainen chili

1tl kutakin: mustapippuria, cayennepippuria, jauhettua kuminaa

2tl paprikajauhetta

2tlk tomaattimurskaa

100g tomaattisosetta

6 kananmunaa

oliiviöljyä

lisäksi: silputtua persiljaa, täysjyväleipää

Ohjeet:

Aloita kuullottamalla hienoksi silputtua sipulia ja paprikaa öljytyssä kasarissa viitisen minuuttia. Lisää joukkoon silputtu kevätsipuli ja chili ja jatka paistamista muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja paahda hetki. Lisää seuraavaksi tomaattimurska sekä tomaattisose ja anna kiehua matalalla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes kastike on vetäytynyt hieman kokoon.

Kaiva kastikkeeseen tasaisin välein puukauhalla pieniä koloja ja riko kananmunat koloihin. Jatka paistamista miedolla lämmöllä kymmenen minuutin ajan. Laita loppuvaiheessa kansi päälle muutamaksi minuutiksi, kunnes kananmunat ovat kypsyneet lähes kokonaan.

Ripottele valmiin shakshukan päälle silputtua persiljaa ja nauti rapean leivän kera elämäsi parhaana aamiaisena, brunssina, lounaana tai illallisena!

Yksi kommentti

  1. Juuri tänä aamuna aamiaiseksi oli shakshukaa;D Viikonloppuni vakkariaamiaisruoka:)

    Tykkää

  2. Yleensä aika simppeli.vähän sama kuin tuo sinun.Viimeksi laitoin mitä kaapissa oli eli paprikaa,sipulia,tomaattia,mausteita ,korianteria koska sitä sattui olemaan. PInaatti on myös kiva lisä shakshukassa.

    Tykkää

  3. helihannele10

    Hih…Meilläkin oli shakshukaa, alkuperämaaksi olin blogissani ilmoittanut Israelin…pitäneekö korjata? Tunisia siis se oikea vastaus? Kiva blogi sinulla Jerry, jäänpä seurailemaan…; )

    Tykkää

    • No kiitos!

      Shakshuka on niin herkullinen ruoka, että monet maat haluaisi ottaa kunnian itselleen… Pitkälti samantyylistä shakshukaa on tullut itselle vastaan niin Marokossa kuin aiemmin tänään Istanbulissakin, mutta google-visiitti väitti alkuperämaaksi Tunisiaa. Ei Israel alkuperämaana mielestäni mitenkään harhaanjohtava myöskään ole, siihen se itselläkin ehdottomasti eniten assosioituu!

      Tykkää

  4. artopietikainen

    Niin, toi kumina on sitten jeeraa.

    Tykkää

Jätä kommentti