Suklaabaklava

suklaabaklava

Istanbulin makumatka tarjosi monenlaisia herkullisia elämyksiä, mutta ehkä mieleenpainuvin oli maustemarkkinoilta ostettu suklaabaklava. Tämä nerokas variaatio perinteisestä baklavasta on pyörinyt mielessäni jo pitkään, mutta jotenkin se on jäänyt aina taka-alalle. Nyt kuitenkin rohkaistuin kokeilemaan ja voin sanoa ettei paluuta enää ole.

Rapea filotaikina saa täytteekseen paahdettuja pistaaseja, maukasta mantelivoita ja tummaa suklaata. Kokonaisuus upotetaan suklaasiirappiin ja viimeistellään pähkinärouheella ja valkosuklaalla. Kuola alkaa valua tätä kirjoittaessakin… Onneksi keittiössä odottaa iso kasa näitä!

suklaabaklava

Ainekset:

1pkt (450g) fillotaikinaa

300g sulatettua voita

2rkl kaakaojauhetta

2dl mantelivoita + 75g tummaa suklaata

TAI 3dl nutellaa

100g pistaaseja, ronskisti rouhittuna

Siirappiin:

1dl vettä

1dl sokeria

1dl kookospalmusokeria tai tummaa ruokosokeria

1dl hunajaa

1tl kanelia

1tl neilikkaa

2rkl kaakaojauhetta

ripaus appelsiininkukkavettä

Ohjeet:

Aloita sulattamalla filotaikina paketin ohjeiden mukaisesti. Leikkaa paketin taikinalevyt suurinpiirtein uunivuokasi kokoisiksi levyiksi. Pakkauksen avattuasi taikinalevyt kovettuvat melko nopeasti, joten kannattaa peittää ne kevyesti kostutetulla liinalla.

Sekoita kaakaojauhe sulatetun voin joukkoon ja voitele seoksella uunivuoan pohja ja reunat. Aseta ensimmäinen taikinalevy pohjalle ja sivele anteliaasti kaakaovoilla. Toista kunnes olet saanut noin puolet taikinalevyistä käytettyä.

Sulata tumma suklaa varovaisesti mikrossa ja sekoita yhteen mantelivoin kanssa. Halutessasi voit myös käyttää baklavan täytteenä nutellaa. Levitä puolet seoksesta tasaisesti taikinalevyjen päälle. Kasaa päälle ja voitele kolme taikinalevyä, levitä pistaasirouhe, kasaa ja voitele vielä kolme taikinalevyä ja levitä loput mantelivoi-suklaaseoksesta. Jatka voideltujen taikinalevyjen asettelua kunnes saat kaiken taikinan käytettyä. Ei kannata hermostua jos taikinalevyt rypistyvät tai repeilevät, se vain parantaa valmiin baklavan ulkonäköä, koostumusta ja makua!

Leikkaa terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi baklava-paloiksi ja laita 180-asteiseen uuniin noin 35 minuutin ajaksi tai kunnes baklavat ovat tummuneet hieman päältä ja reunoilta. Baklavan ollessa uunissa voit valmistaa siirapin – sekoita kaikki ainekset kattilassa, kiehauta ja keitä jatkuvasti sekoittaen noin 8 minuutin ajan, kunnes seos muuttuu koostumukseltaan paksummaksi. Kaada valmis siirappi uunista tulleen kuuman baklavan päälle tasaisesti ja anna jäähtyä muutaman tunnin ajan tai jopa yön yli ennen herkuttelua.

suklaabaklava

Yksi kommentti

  1. marika

    Näyttää tosi hyvältä, tuollainen maistuis nyt!

    Tykkää

Jätä kommentti