Norjalainen menestystorttu – suksesskake

suksesskake kakku

Asiat menevät harvoin juuri niin kuin niiden on suunnitellut tai edes halunnut menevän. Maailmassa on aivan liian monta liikkuvaa tekijää siihen, että juuri mitään voisi suunnitella tarkasti etukäteen. Pahinta kaikessa on tietenkin se, kun pitää ottaa huomioon muidenkin ihmisten toiveet ja tunteet.

Joskus sieltä vaikeuksien ja vastoinkäymisten kautta voi kuitenkin löytää jotain yllättävän kaunista. Loppupeleissä olisi myös melko tylsää, jos kaikki tapahtuisi aina juuri suunnitelmien mukaan eikä edessä olisi enää mitään yllätyksiä. Toki olisi hienoa jos ne yllätykset edes semi-säännöllisin väliajoin olisivat positiivisia.

Tätä norjalaisten suurta klassikkoherkkua tehdessäni törmäsin useampaan yllätykseen, niin keittiössä kuin henkilökohtaisessa elämässäni. Keskittymiskykyni oli lähestulkoon nollassa, eikä menestystortusta sitten tullutkaan niin suurta menestystä kuin olin toivonut. Pohja jäi ehkä hieman liian vaaleaksi ja kuorrutus hieman liian juoksevaksi. Suklaahiput kakun päälläkin olivat hieman liian vaaleita.

Täydellisyyden puute voi kuitenkin joskus olla omanlaisensa positiivinen yllätys. Kyseenalaisesta ulkomuodostaan huolimatta tämä kakku osoittautui liiankin herkulliseksi, ja pelasti minut melko pahalta päivältä. Toki kakun nimessäkin mainitaan se menestys, ja useimmin ihmiset ylipäätään syövät kakkua suurina juhlahetkinä. Itse olen kuitenkin huomannut, että joskus kakkua kaipaa eniten juuri niinä heikkoina hetkinä.

Ainekset:

3 valkuaista

1dl tomusokeria

100g mantelijauhetta

1tl leivinjauhetta

kuorrutus:

3 keltuaista

1dl kermaa

1dl sokeria

vaniljaa

125g voita

lisäksi: suklaaraastetta

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja vatkaa sähkövatkaimella viitisen minuuttia. Taittele lopuksi mantelijauhe ja leivinjauhe varovaisesti seoksen joukkoon. Peitä kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan tasaisesti.

Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes se tummuu hieman. Anna jäähtyä.

Sekoita keltuaiset, kerma, sokeri ja runsas ripaus vaniljaa yhteen kattilassa. Lämmitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen noin 8-10 minuttia, kunnes seos alkaa kiinteytyä hieman (enemmän kuin oma versioni). Lisää lopuksi joukkoon voi pieninä kuutioina ja sekoita sileäksi seokseksi.

Anna kuorrutuksen jäähtyä huoneenlämpöön ja kaada sitten jäähtyneen kakkupohjan päälle. Anna asettua jääkaapissa. Viimeistele raastetulla suklaalla ja nauti esimerkiksi tuoreiden marjojen kanssa, iloon tai suruun!

Jätä kommentti