Runebergin munkit

Minulla on tapana julistaa yhdet jos toisetkin kissanristiäiset ”vuoden kohokohdaksi” tai aivan vähimmillään yhdeksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Joidenkin mielestä se on ärsyttävä tapa; omasta mielestäni ihmisten pitäisi vaalia kykyään innostua niistä pienistäkin asioista. Elämä on paljon kauniimpaa kun siinä on joulun ja syntymäpäivien lisäksi muitakin suuria juhlia: tammikuun viimeinen päivä, kiinalainen uusi vuosi, ystävänpäivä, Oscar-yö, vappupäivä, vuoden ensimmäinen piknik, viimeinen kesäperjantai, viimeinen kesälauantai, viimeinen kesäpäivä, kesän viimeinen piknik, kesäpäivän seisaus, koiran syntymäpäivä, vuosipäivät ystävien tapaamisesta, rapujuhlat, hummerijuhlat, puutarhajuhlat, teemabrunssit, halloweenit, syntymäpäiväviikot… ja tietenkin se juhlista suurenmoisin, runebergintorttupäivä.

Runebergintorttupäivä on alkuvuoden antoisin juhla, sillä tämä maukas torttusesonki tuo muuten niin tylsään tammikuuhun ripauksen rommin makuista ilottelua. Runebergin tortut ovat yksi suomalaisen ruokakulttuurin kauneimmista ja maukkaimmista klassikoista, mutta itse halusin kokeilla tänä vuonna jotain hieman erilaista. Lopputuloksena syntyi Runebergin munkki.

Tortusta tutut aromit – hento mausteisuus, manteli, rommi – loistavat tietenkin myös tässä munkissa.

Ainekset:

50g hiivaa

5dl täysmaitoa

2 kananmunaa

1dl ruokosokeria

1tl suolaa

2rkl kardemummaa

Pieni ripaus inkivääriä

100g mantelijauhetta (tai mantelirouhetta, jos kaipaat rouskuvampaa koostumusta)

n. 15dl vehnäjauhoja

100g sulatettua voita

Paistamiseen: rypsiöljyä

Kostutukseen: 1rkl rommia, 1rkl sokeria, 2rkl vettä

Lisäksi: vadelmahillo, tomusokeri

Ohjeet:

Aloita sekoittamalla hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää ensin joukkoon sokeri ja sekoita huolellisesti, sitten jatka kananmunilla, mausteilla ja osalla jauhoista. Lisää jauhoja pienissä erissä ja sekoita kauhalla, kunnes taikina on niin kiinteähköä (mutta silti tahmeaa ja tarttuvaa) että sitä voi vaivata käsin. Lisää voisula, vaivaa sileäksi, peitä liinalla ja anna kohota vähintään tunti.

Leikkaa taikinasta golfpallon kokoisia paloja, muovaile kämmenten avulla jauhotetulla pinnalla pyöreiksi. Paista kuumassa öljyssä kunnes munkit ovat kullanruskeita pinnastaan. Siirrä talouspaperilla peitetylle lautaselle jäähtymään.

Valmista rommikostutus sekoittamalla rommi, sokeri ja vesi huolellisesti yhteen ja kaada hieman jäähtyneiden munkkien päälle. Halutessasi voit korvata rommin esimerkiksi punssilla tai alkoholittomalla aromiversiolla jos väsäät näitä munkkeja lapsille tai muilla tavoin haasteisille.

Valmista tomusokerikuorrutus samassa kulhossa, jossa rommikostutus oli – näin saat hyödynnettyä jokaisen tipan. Lisää hieman vettä ja tomusokeria kunnes seos muuttuu melko kiinteäksi. Muodosta munkkien päälle sokeririnkula ja aseta sen keskelle teelusikallinen kiinteää vadelmahilloa.

One comment

  1. Loistava idea! pidän tämän mielessä ensi vuonna 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: