Lohturuokaa lokakuuhun: Chili sin Carne

lohturuoka

Äitini ei koskaan tuntenut oloaan kotoisaksi keittiössä, ja tavallaan olen siitä kiitollinen. Sen ansioista nimittäin opin nuoresta pojasta pitäen itse kokkailemaan ja kokeilemaan rohkeasti keittiössä. Ruoanlaitto on opettanut minulle enemmän maailmasta ja itsestäni kuin mikään koulu, ja se tulee aina olemaan erittäin suuri osa elämääni ja persoonaani.

Oli kuitenkin yksi ruoka, jota äitini teki usein ja hyvin – polttavan tulinen chili con carne. Muistan miten hienoa oli saapua syysviiman keskeltä posket punaisena kodin lämpöön ja huomata, että keittiössä odotti höyryävä kattila chiliä.

Tämä chili on kuin maanis-depressiivinen rakastaja, samanaikaisesti lempeä ja ärhäkkä. Resepti on siirtynyt sukupolvelta toiselle ja vuosien kuluessa siihen on myös tullut monia muutoksia. Nykyään jätän itse useimmiten lihan pois tästä tulisesta papupadasta, mutta makua ja lohtua se tarjoaa niin paljon ettei lihaa todellakaan ehdi kaivata!

Ainekset:

400g kidneypapuja

400g mustapapuja

400g valkopapuja

1 pieni munakoiso

1 punainen paprika

2 isoa sipulia

1 porkkana

6 valkosipulin kynttä

3 punaista chiliä

3dl kasvislientä

1tlk tomaattimurskaa

hyppysellinen neilikkaa ja muskottipähkinää

1tl kutakin: korianterin siemeniä, maustepippuria, kuminaa, kanelia, cayennepippuria

2tl kutakin: kaakaojauhetta, paprikajauhetta, oreganoa

1rkl tummaa siirappia

oliiviöljyä

lisäksi: tuoretta korianteria

Ohjeet:

Aineksia on paljon, mutta niitä ei kannata säikähtää. Tämän herkullisen ruoan valmistaminen on erittäin helppoa.

Aloita kuullottamalla hienoksi silputtua sipulia, valkosipulia ja chiliä öljytyssä kattilassa muutaman minuutin ajan. Lisää seuraavaksi joukkoon vesi ja tomaattimurska sekä huuhdellut pavut ja kuutioidut vihannekset. Lorauta joukkoon vielä tumma siirappi ja mausteet ja anna seoksen kiehua matalalla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Muista sekoitella seosta säännöllisin väliajoin ja lisätä tarvittaessa hieman vettä.

Viimeistele valmiit annokset tuoreella korianterilla ja tarjoile mehevän maissileivän tai tumman riisin kera!

Yksi kommentti

  1. op

    Onpa herkullisen näköinen chili sin carne, pitääpä kokeilla..

    Tykkää

  2. mk

    Ei voi olla muuta kuin hyvää. Tykkään kaikista pavuista, linsseistä+sun muista virmoista ja kik- sekä suomalaisista kahden värin herneistä. (Onkohan muita herneitä? Ai niin, parsaherne, sain sadoksi 3 hyvää palkoa varmaan 10 vuotta sitten) …Ja munakoisoa! …Ja ne mausteet… Mutta – siellä oli myös muskottia, kaakaojauhetta ja siirappia, ihan outoa minulle. Eli meni kokeiltavaa-kansioon päällimmäiseksi!
    Kiva miniminitarina äidistä, joka ei kokkaa, mutta kokkaa kuitenkin mieleen jäävää chiliä!

    Tykkää

    • Niinhän sitä sanotaan, että pavuista paremmaksi ei pääse. Tai en tiedä sanotaanko niin, mutta nyt minä ainakin sanoin… Muskotti, kaakao ja siirappi saattavat kuulostaa erikoisilta, mutta sopivat tähän makumaailmaan mainiosti!

      Tykkää

  3. Nami,tuota söisin minäkin kun en kerta syö lihaa.Munakoiso tosiaankin tekee tuosta varmaan vieläkin paremman.

    Tykkää

  4. Herkullisen kuuloista ja munakoisoa ei ole itse tullut koskaan laitettua chili sin carneen. Ehdottomasti kokeiltava.

    Tykkää

  5. Dessi

    Kuulostaapa ihanalta! Ja siltä näyttää myöskin! Olen itse kasvissyöjä joka rakastaa tulisia ruokia (en ole tosiaan koskaan maistanut chiliä), joten tämä resepti osui tielleni kuin tilauksesta! 😉 Pavut on ihania!

    Tykkää

  6. Suklaahiiri

    Mainion kuuloinen (ja näköinen) resepti! Tyhmä kysymys: käytätkö kuivattuja papuja vai käyttövalmiita? Mietin vain tuota pitkää keittoaikaa.

    Tykkää

    • Käytän (lähestulkoon) aina käyttövalmiita papuja. Pitkä keittoaika auttaa aromeja kehittymään ja täyttää kodin mahtavalla tuoksulla… Lyhyempikin keittoaika kyllä kiireessä riittää!

      Tykkää

Jätä kommentti