Kotitekoinen limoncello

kotitekoinen limoncello

Limoncello on ollut elämässäni ainaisesti läsnä, aivan kuin makea ja maukas suojelusenkeli olallani. Se oli läsnä kun 14-vuotiaana otin ensimmäisiä epäonnisia askeleitani alkoholin seurassa; se on ollut läsnä monien Italian maaseudulla nautittujen aterioiden jälkeisenä digestiivinä; se on läsnä tänä aurinkoisena tammikuun viimeisenä viikonloppuna kun on aika juhlia uuden kotini tupaantuliaisia.

Limoncello tehdään perinteisesti Sorrenton sitruunoista Amalfin rannikolla, mutta samantyyppisiä juomia valmistetaan myös Sisiliassa, Sardiniassa ja Maltan Gozo-saarella, jossa juuri vietinkin muutamia aurinkoisia hetkiä. Nykyään sitä tehdään myös Helsingin Etu-Töölössä.

kotitekoinen limoncello

Tämä herkullinen sitruunalikööri on täydellinen digestiivi aterian päätteeksi, mutta se soveltuu mainiosti myös nautiskelujuomaksi sellaisenaan tai osaksi herkullisia cocktaileja.

Ainekset:

4 sitruunaa

0,5dl vahvaa vodkaa

0,5dl vettä

0,5dl sokeria

Ohjeet:

Italialaisen tuttavani mukaan limoncellon tulisi olla alkoholivoimakkuudeltaan vähintään 30-prosenttista. Valitse limoncellon valmistamiseen mieluiten 50% tai voimakkaampi vodka, sillä se laimenee kun siihen lisätään makeutta tuova sokeriliemi.

Kuori sitruunat niin, että mahdollisimman vähän kuoren valkoista osaa irtoaa mukana. Sekoita sitruunoiden keltaiset kuoret vodkan kanssa ja anna maustua jääkaapissa vähintään neljä päivää, mahdollisuuksien mukaan pidempäänkin. Poista lopuksi sitruunankuoret.

Valmista yksinkertainen sokeriliemi sekoittamalla vesi ja sokeri kattilassa. Kiehauta, anna jäähtyä ja sekoita vodkan joukkoon. Nauti erittäin kylmänä, jäähdytetyistä laseista, varovaisesti ja vastuullisesti!

Yksi kommentti

  1. Campasimpukka

    Minäkin olen tehnyt pari kertaa tätä hienoa juomaa, mutta siitä tulee minulla aina kirkasta, ei sameaa, kuten ostopulloissa, mistähän se johtuu? 🙂

    Tykkää

    • Omastani tuli melko sameaa, vaikkei ehkä ihan niin paksua kuin ostopulloissa. Käsittääkseni sameus syntyy kun sokeriliemi ja sitruunan kuorista irronnut sitruunaöljy aiheuttavat mikroemulsion. Ehkä joistain sitruunoista ei irtoa tarpeeksi öljyä, jotta emulsio syntyisi? Sokeria lisäämällä voi saada myös aikaiseksi vähän sameampaa juomaa. Herkullista se toki on kirkkaana versionakin!

      Tykkää

Jätä kommentti