Ruokamatkailijan Belgia

belgia vohvelit liège brysseli

mont des arts brysseli

Viimeiset yhdeksän päivää Belgiassa ovat olleet yksiä elämäni maukkaimmista. Brysseli ylitti kaikki odotukseni monella tasolla, mutta ruoan suhteen nyt on todella sellainen olo, että minua on hellitty.

Belgia tarjoaa maailmalle niin monia herkkuja ettei niitä kaikkia välttämättä edes tule kerralla mieleen. Belgialaiset oluet, vohvelit ja suklaa ovat kaikki maailmankuuluja. Myös paikalliset juustot ja sinisimpukat ovat ensiluokkaisia. Tässä lyhyt listaus omista belgialaisista suosikeistani.

belgialaiset ranskalaiset brysseli

Belgialaiset ranskalaiset / Frites

belgialaiset ranskalaiset frites brysseli

Belgialaiset ranskalaiset paistetaan rasvassa kahteen kertaan. Belgialaisten mukaan ainoa oikea perunalajike fritesien paistoon on Bintje. Lähestulkoon jokaisessa belgialaisessa kadunkulmassa vastaan tulee pieni koju, josta saa näitä mahdottoman rapeita ja rasvaisia tikkuperunoita ja haluamiaan kastikkeita. Samourai ja tunisienne ovat kastikkeista omia suosikkejani, mutta perinteinen majoneesi toimii myös.

belgialaiset vohvelit brysseli

Belgialaiset vohvelit

belgia vohvelit liège brysseli

Belgialaisia vohveleita on kahdenlaisia: Brysselin ja Liègen vohveleita. Ehdoton suosikkini on gaufre de Liège tai Luikse vafel, joiden sisältämät sokerikiteet karamelisoituvat paistettaessa vohvelien pintaan. Nämä mahtavan aromikkaat vohvelit nautitaan perinteisesti sellaisenaan tai pienen tomusokeriripauksen kanssa. Vain turistit pyytävät vohveleille lisätäytteitä. Kuten kuvasta huomaa, tein turistit.

belgialaiset vohvelit katumarkkinat brysseli

moules marinieres belgia brysseli sinisimpukat

Sinisimpukat / Moules Marinière

sinisimpukat brysseli moules marinieres

Belgia on tunnettu sinisimpukoistaan. Itse olin odottanut suurella innolla sitä hetkeä kun saan eteeni ison kattilallisen näitä herkkuja (ja pääsen laittamaan Instagramiin ”mussels in brussels” -sanaleikin). Viikkoa ennen reissuani huolestuin pahemman kerran kun Brysselissä juuri minua ennen vieraillut ystäväni sanoi etteivät simpukat olleet vielä sesongissa eikä niitä saanut mistään.

Elles sont arrivée -kyltit kaduilla julistivat kuitenkin, että simpukkasesonki saapui kaupunkiin samalla kuin minä. Perinteisen reseptin mukaan simpukoihin ei juuri mitään lisätä ja esille pääsevät tuoreet ja raikkaat meren maut. Simpukoiden seuraksi kannattaa tietenkin valita belgialainen olut!

brysseli

belgialainen suklaa

belgialainen suklaa brysseli

belgialaiset suklaakonvehdit brysseli

neuhaus chocolaterie brysseli belgialainen suklaa

Belgialainen suklaa

Belgialaiset suklaat ovat käsite herkuttelijoiden keskuudessa. Itse en ole koskaan ollut kovinkaan suuri suklaafani, mutta Belgiassa tulin hetkessä toisiin aatoksiin. Kierrellessäni suklaapuodista toiseen ja saadessani maistiaisia jokaisessa huomasin, että nämähän ovat käsittämättömän hyviä.

Ei kuitenkaan harmita etten ole tähänastisen elämäni aikana juurikaan suklaata syönyt, viimeisen viikon aikana tuli nimittäin syötyä oman painoni verran mahtavia suklaita, tryffeleitä ja konvehteja.

La Belgigue Gourmande ja Neuhaus ovat omia suosikkejani lukuisista belgialaisista suklaapuodeista. Molemmat ovat erittäin monipuolisia ja kohtuuhintaisia, sekä tietenkin täynnä ensiluokkaista suklaata.

maison dandoy speculoos

Speculoos-tahna

belgialainen speculoos-tahna

Speculoos-tahna on elämäni. Millään muulla ei ole enää mitään merkitystä eikä maailmassa ole mitään muuta kuin minä ja speculoos. Tämä perinteisistä kanelikekseistä valmistettu levite muistuttaa koostumukseltaan hieman sileää maapähkinävoita tai nutellaa, mutta maku on mausteinen, kermaisa ja pehmeä. Vielä kokonaisen purkin tyhjennettyäni kaipasin lisää.

brysseli

belgialaiset juustot

brysseli torimarkkinat

brysseli torimarkkinat

brysseli iltamarkkinat

Brysselin iltamarkkinat

Brysseli on aiemmin tuntunut minusta tunkkaiselta ja harmaalta teollisuuskaupungilta, jossa europarlamentaarikot ja lobbarit pyörivät puvuissa salkkujaan puristaen. Huomasin kuitenkin nopeasti, että Brysseli on paljon enemmän.

Paikotellen Pariisia ja Amsterdamia muistuttava Brysseli on varsinkin kesäisin erittäin eläväinen ja iloinen kaupunki. Yksi parhaista asioista kaupungissa ovat erinäisillä aukioilla järjestetyt iltamarkkinat, joita riittää lähestulkoon jokaiselle viikonpäivälle. Markkinoilla pääsee maistelemaan maittavia ruokia ja vielä maittavampia viinejä iloisessa ja urbaanissa ilmapiirissä.anneessens brysseli

brysseli

Yksi kommentti

  1. Kuola valuu vaikka nousin juuri ruokapöydästä. Belgia on herkkuttelijan maa, vaikka sitä ei Suomessa moni tiedä. Mekin osuimme kerran sinne simpukkasesongin alkuaikaan, nam.

    Tykkää

  2. Piakkoin olemme lähdössä Belgiaan sekä Brysseliin, kiitoksia siis näistä vinkeistä! Kuulin myös huhuja, että speculoos-jäde olisi herkkua.

    Tykkää

  3. Koululainen

    Onko okei, jos kätän joitain kuvia koulutyössä ? Mainitsen toki lähteen !

    Tykkää

  4. Päivitysilmoitus: Ruokablogi Jerryn keittiössä 2014-2017 – Jerry Kivelä

Jätä kommentti