Ihmemarenki (ilman kananmunia)

ihmemarenki pavlova

Olin vielä täysin tietämätön koko asian olemassaolosta viime viikolla kun ystäväni alkoi arkibrunssilla höpöttää ihmemarengista, joka valmistetaan ilman kananmunia. Ensin ajattelin tietenkin, että hän on taas seonnut. Sitten hän jatkoi tarinaansa ja kertoi lukeneensa Hesarista jostain marengista, joka valmistetaan kikherneiden säilöntänesteestä. Tässä vaiheessa aloin olla täysin varma, että hän on taas seonnut.

Muutaman päivän asiaa punnittuani päädyin kuitenkin testaamaan itsekin tätä ”ihmemarenkia”, joka on siis täysin vegaaninen versio. Ilmeisesti purkitetuista kikherneistä irtoaa niiden liemeen sen verran proteiinia ja tärkkelystä, että sen ja sokerin yhdistelmästä saa helposti marenkia aikaiseksi.

ihmemarenki kikherne ilman kananmunia

Omat marenkini onnistuivat melko hyvin ja näyttivät oikein nätiltä pavlovassa Skyrin ja marjojen kanssa. Itse en kuitenkaan täysin ymmärrä, miksi marenkia pitäisi tehdä ilman kananmunia. Kananmunan valkuaiset ovat kuitenkin yksi terveellisimmistä asioista, mitä kukaan ihminen voi syödä. Sen sijaan valkoinen sokeri marengeissa saattaa olla joillekin ongelmallinen.

Itse korvasin puolet sokerista tummalla kookospalmusokerilla, joka toi marengeille myös hieman mausteista aromia. Omasta mielestäni kikherneliemi maistui valmiissa marengeissa kuitenkin aivan liikaa ja lopulta päädyin kaapimaan skyrit ja marjat pavlovan väleistä ja heittämään ihmemarengit ongelmajätteen joukkoon. Hauska kokeilu, mutta ei välttämättä mieluisa sellainen.

Ainekset:

1dl kikherneiden säilöntälientä

1dl sokeria (osa tai kaikki halutessasi kookospalmusokeria)

hyppysellinen vaniljaa

1tl natrium-bitartraattia (cream of tartar eli viinikivi)

Ohjeet:

Vaahdota kikherneiden liemi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sokeri, vanilja sekä viinikivi tai vaikka hitunen ruokasoodaa ja jatka vatkaamista täydellä teholla kunnes seoksen koostumus alkaa muistuttaa jämäkkää marenkimassaa.

Kaada seosta kevyesti öljytylle leivinpaperille haluamasi kokoisiksi kiekoiksi ja paista 100-asteisessa uunissa pari tuntia. Anna jäähtyä täysin.

Jätä kommentti