Bánh mì on lähivuosina vallannut maailmaa melko tehokkaasti ja monelle siitä herääkin erittäin tarkkoja mielikuvia. Vietnamissa se on kuitenkin yleissana kaikenlaiselle leivälle.
Yleisimmin sillä toki tarkoitetaan – niin Vietnamissa kuin muuallakin maailmassa – tietyin herkuin täytettyä patonkia. Perinteinen bánh mì on täynnä pikkelöityjä ja tuoreita vihanneksia, raikasta korianteria sekä jonkinlaista lihaa tai leikkeleitä.
Itse käytin tällä kertaa leivitettyä kampelaa, mutta oikeastaan mikä tahansa liha, kala tai esimerkiksi tofu käy tähän vietnamilaiseen sämpylään erinomaisesti!
Ainekset:
1 vehnäpatonki
runsaasti tuoretta korianteria
puolikas kurkku
1 jalapeño
haluamasi täyte (esim. leivitetty kampela)
pikkelöidyt vihannekset:
2 porkkanaa
1 valkoretikka eli daikon (tai 3-4 retiisiä)
1,5dl riisiviinietikkaa
0,5dl vettä
1rkl sokeria
1rkl hunajaa
hyppysellinen suolaa
lisäksi: majoneesia, srirachaa, limemehua
Ohjeet:
Aloita pikkelöimällä vihannekset. Leikkaa porkkanat ja valkoretikka tai retiisit julienne eli erittäin ohuiksi tulitikuiksi. Sekoita etikka, vesi, sokeri, hunaja ja suola ja upota vihannekset seokseen vähintään tunniksi.
Sekoita majoneesi, pieni annos srirachaa sekä pieni puristus limen mehua sekaisin keskenään ja levitä halkaistun patongin sisäpuolille. Levitä patongin pohjalle ensin ohuesti viipaloitua kurkkua, sitten haluamasi täyte – esimerkiksi leivitettyä kalaa, friteerattua tofua, revittyä kanaa tai grillattua porsasta. Levitä täytteen päälle iso kasa pikkelöityjä vihanneksia ja hieman ohueksi suikaloitua jalapeñoa. Viimeistele isolla kasalla korianteria ja nauti!