Edellispäivänä ajauduin hirmuiseen väittelyyn edellispäivä-sanan käytöstä ja merkityksestä. Itse olen aina käyttänyt edellispäivää synonyymina toissa päivälle, uskoen vakaasti siihen, että siitä ”toissa päivästä” puhuvat oikeastaan vain vanhukset jossain kaukana maaseudulla.
Nopean gallupin jälkeen minulle kuitenkin selvisi, että kaikkien ystävieni mielestä toissa päivä on ehdottomasti yleisempi ilmaisu ja muutama uskalsi jopa väittää etteivät ole edellispäivästä kuulleet kenenkään muun kuin minun suustani.
Kovin koettelemus tuli kuitenkin siinä vaiheessa kun minulle selvisi, että joidenkin mielestä edellispäivällä viitataan eiliseen. Minulle tämä on täysin käsittämätöntä. Google osoittautui erittäin avuttomaksi asiaa selvitellessä, vaikka edellispäivä muutamasta nettisanakirjasta löytyikin juuri sillä merkityksellä, jota se minullekin koko elämäni on merkinnyt.
Nyt minua kalvaa kuitenkin pelko, että edellispäivä onkin Raumalla opitun murteen jäänteitä, jonka merkitystä juuri kukaan ei ymmärrä. Tarvitsen siis Internet-ystävien apua… Onko edellispäivä mielestäsi omituinen tapa puhua eilisestä vai synonyymi toissapäiväiselle?
Jään jännityksellä odottamaan muiden mielipiteitä asiasta, mutta sillä aikaa minulla on onneksi sentään lohtuna ja tukena tämä herkullinen kakku. Valkopavut ovat eksyneet tällä kertaa leivontaan manteleiden ja kookoksen kanssa, mutta kakun maussa niitä tuskin huomaa. Gluteenitoman herkun viimeistelee raikas mascarpone-kuorrutus.
Tämä maistui hyvälle eilen ja edellispäivänä.
Ainekset:
1tlk valkopapuja
0,5dl rypsiöljyä
1,5dl tummaa ruokosokeria
oman maun mukaan vaniljaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
2 kananmunaa
1dl maustamatonta jogurttia
4dl mantelijauhetta
2dl kookoshiutaleita
1tl leivinjauhetta
lisäksi: mascarponea, marjoja, paahdettuja kookoslastuja
Ohjeet:
Huuhtele ja valuta valkopavut huolellisesti. Käsittele pavut, öljy, sokeri ja vanilja sekä sitruunan raastettu kuori sileäksi seokseksi tehosekoittimessa.
Kaada seos kulhoon ja vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen. Lisää sitten jogurtti ja lopuksi keskenään sekoitetut kuivat ainekset.
Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kakku tummuu kauniisti päältä ja tuntuu kiinteältä painettaessa.
Anna jäähtyä, kuorruta mascarponella ja viimeistele tuoreilla marjoilla sekä paahdetuilla kookoslastuilla.
Edellispäivä on kyllä tuntematon käsite sektorilla Kuopio-Joensuu-Turku-Helsinki-Tampere asuneena, no can do! Mutta kakku maistuis tänäänkin!
TykkääTykkää
Voi ei, kai se edellispäivä on sitten jotain (Turun pois sulkevaa) länsirannikon kieltä…
TykkääTykkää
Suomen kielen perussanakirja ei tuntenut sanaa edellispäivä! Edellisilta (= edellinen ilta) sieltä kyllä löytyy.
TykkääTykkää
Vielä en luovuta, vaikka hiljalleen alkaakin pelottaa, että edellispäivä on oikeasti vain jotain paikallista murretta…
TykkääTykkää
Minä oon aina kyllä käyttänyt edellispäivää enkä tarkoita todellakaan sillä eilistä. Käytän kyllä myös sitä toissapäivää vaikken olekaan vanhus ja asun Helsingissä 😉
TykkääTykkää
Ihanaa, että joku muukin sentään edellispäivästä puhuu etten yksin taistele tuulimyllyjä vastaan!
TykkääTykkää
Mä käytän aina edellispäivää, …mutta olen porilainen 😉 Toissapäivästä en puhu koskaan. Joskus huomaan sanovani porilaisittai, et jotai kivaa tapahtui ”ei eile, mut edellispäivän” ;D
TykkääTykkää
Edellispäivä! Tietysti. Muu maailma on väärässä.
TykkääTykkää
Kaikki muut on aina väärässä ja minä yksin oikeassa!
Tämä on se ihan sama juttu kuin jos joutuu toiseen ulottuvuuteen, jossa kaikki muut on possuja, ja itse on kaunis ihminen, mutta siellä kaikkien mielestä on ruma, koska ne on possuja ja possujen mielestä possut on kauniita…
TykkääTykkää
Paljasjalkainen turkulainen ja ainahan se on edellispäivä ollut, eikä mikään toissapäivä 😉
TykkääTykkää