Mutkaton mustikkapiirakka

musti

Ei tarvitse paljoa liioitella sanoakseni, että olen leiponut elämäni aikana tuhansia ja tuhansia kakkuja. Jostain syystä viime viikolla tein kuitenkin elämäni ensimmäisen mustikkapiirakan. Olin toki käyttänyt mustikoita aiemmin monenlaisissa leivonnaisissa, mutta perinteinen suomalainen mustikkapiirakka oli jostain syystä jäänyt huomiotani vaille.

Suurin syy on luultavasti se, että olen aina ajatellut mustikoiden olevan jo itsessään niin hyviä ettei niille kannata tehdä muuta kuin syödä sellaisenaan. Heti ensimmäinen mustikkapiirakkani oli kuitenkin niin tolkuttoman hyvää, että tästä lähtien syön mustikkani samalla tavalla kuin kaikki muut marjani (ja vihannekseni) – leivonnaisiin piilotettuina!

Ainekset:

150g voita

3,5dl vehnäjauhoja

3rkl kylmää vettä

1tl kardemummaa

täytteeseen:

3dl kreikkalaista jogurttia

1 kananmuna

1tl vaniljajauhetta

3rkl sokeria

2rkl mantelijauhetta

1 sitruunan raastettu kuori

3dl mustikoita

Ohjeet:

Aloita valmistamalla pohja. Nypi kylmä voi ja jauhot huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon kardemumma ja sitten kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan kunnes koostumus on muovailtava ja joustava, mutta ei sormiin tarttuva. Painele taikina piirakkavuoan (tai pienten vuokien) pohjalle ja reunoille ohuesti ja tasaisesti – säästä pieni osa taikinasta, lisää joukkoon vielä hieman jauhoja ja nypi murumaiseksi päällystykseksi piiraalle.

Sekoita jogurtti, kananmuna, vanilja, sokeri ja mantelijauhe sekä sitruunan kuori huolellisesti yhteen. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Levitä mustikat piiraan päälle ja viimeistele murupäällysteellä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes piiraan murupäällyste alkaa muuttua kullanruskeaksi.

Jätä kommentti