Lumo Matkailu Oy ja Slow Food Västnyland tekivät minulle tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä: sain mahdollisuuden tutustua Länsi-Uudenmaan mahtavaan ruokatarjontaan.
Alue on maantieteellisesti erittäin lähellä – Inkoo on vain 60 kilometrin päässä Helsingistä – mutta rehellisesti sanottuna minulle ei ollut aiemmin tullut mieleenkään lähteä sinne retkelle. Yhden mahtavan päivän aikana alueen rustiikki ja rento tunnelma hurmasi minut kuitenkin täydellisesti.
Westerby Gård
Aurinkoinen päivä alkoi kauniilta Westerby Gårdin tilalta, jossa toimii myös hurmaava hotelli ja ravintola. Aamiaisen asemaa toimitti tänään tillirisotto ja savustettu lohi sekä lasillinen kuohuviiniä. Kyllä se puuthien voittaa mennen tullen!
Ekenäs / Raasepori
Seikkailupäiväni seuraava kohde oli Ekenäs eli Tammisaari, joka nykyään yhdessä Karjaan ja Pohjan kanssa tunnetaan myös Raaseporina. Mitä nimeä kukin sitten haluaakin käyttää, hieno paikka on kyseessä.
Paikallisella torilla oli aamupäivällä melko rauhallista ja hiljaista, mutta kaikki paikalla olleet ihmiset olivat erittäin mukavia, iloisia ja puheliaita ja torikojujen valikoima oli erittäin monipuolinen.
Kierreltyäni aikani torin ruoka- ja antiikkikojuja eksyin hetkeksi tunnelmalliseen vanhaan kaupunkiin. Entisenä raumalaisena puutalokorttelit tuntuivat tietenkin erittäin kotoisalta alueelta, vaikka täällä lähes yksinoikeudella puhuttu ruotsi toi toki oman hennon eksoottisuutensa Ekenäsille.
Vanhan kaupungin poikki kannattaa kulkea kohti kaunista rantaviivaa
Hotel Sea Front
Kaupunkikierroksen päätteeksi pääsin Hotel Sea Frontin keittiöön katsomaan kun paikallinen rapulegenda keitti rapuja salaisella reseptillään. Parhaina kesinä jopa 100 000 rapua valmistava Janne on maineensa ansainnut – ravut olivat erittäin herkullisia!
Mörby Gård
Mörby Gård oli hyppy todelliseen elämysmatkailuun. Idyllinen vanha tila tarjoaa täydelliset puitteet pieneen irtiottoon – reilun tunnin ajomatkan päässä Helsingistä odottaa aitoakin aidompi maaseutu. Vierailuni aikana pääsin poimimaan luumuja suoraan puusta ja maistelemaan kotitekoista mustaseljamehua sekä oman pellon kaurasta tehtyjä kaurakeksejä.
Suurimman vaikutuksen tilalla tekivät kuitenkin suloiset lehmät, jotka tuntuivat tuijottavan suoraan sieluuni. Ei näiden kanssa telmittyään kyllä heti tee hampurilaista mieli…
Maanviljelijä Anna Alm puhui todella kauniisti lehmistään, esitteli niitä nimeltä ja kertoi niiden värikkäistä persoonallisuuksista. Hän sanoi myös, että myy mielellään lihaa suoraan tilalta juuri sen takia, että silloin asiakkaat näkevät ja tietävät, mistä se liha lautaselle tulee.
Tapahtumarikkaaseen päivään mahtui myös pikavisiitti Westchark-laatuleikkeleistä tunnettuun Delitukkuun sekä Köttkontrolleniin, jossa Suomen kokkimaajoukkueessakin vaikuttava kokki tarjoili gastropub-tyylistä pikkupurtavaa hauskassa miljöössä.
Mahtavan päivän kruunasi visiitti Sjundbyn linnalle ja sen kupeessa sijaitsevan vanhan viljamakasiinin jäätelöpuodille. Kotitekoinen jäätelö on todellista lähiruokaa – esimerkiksi mustikka- ja vadelmajäätelöiden marjat jäätelömestari on itse poiminut tilansa pihalta!
P.s. Sjundbyn jäätelön herkullisia jäätelöitä pääsee maistamaan myös Helsingissä, Runeberginkadun Petris Chocolate Roomissa!
Lisää infoa alueesta: visitsouthcoastfinland.fi.
Olipas loistava kooste hienojen kuvien kera kivasta päivästä! 🙂
TykkääTykkää
Niin mahtavasta päivästä oli helppo saada hienoja kuvia!
TykkääTykkää
Päivitysilmoitus: Ruokablogi Jerryn keittiössä 2014-2017 – Jerry Kivelä