Omena-cheddar-täysjyväleipä

dsc_0542

Haluaisin uskoa ikuiseen kesään ja sen tuomiin mahdollisuuksiin, mutta syyskuun puolivälin jäätyä vauhdilla taakse on kuitenkin pakko hyväksyä, että ne shortsit on parempi jättää aamulla vaatekaappiin ja unelmiin, vetää jalkaan ihan nilkkoihin asti ulottuvat housut ja ryhtyä tekemään kaikenlaisia syysjuttuja.

Minulle syysjutut ovat monenlaisia. Katson mustavalkoelokuvia ja juon teetä tai kuuntelen espanjalaista musiikkia ja napostelen tapaksia; istun ikkunalaudalla ja katselen sateen putoavan tai vaahterapuun lehtien kellastuvan. Ennen kaikkea minun syysjuttuni on kuitenkin leipominen.

Leipominen lämmittää kivasti taloa syyssateiden keskellä, ja lisäbonuksena homman päätteeksi saa jotain herkullista ja itse tehtyä! Tämä omenainen cheddarleipä sopii täydellisesti kaikkien hauskojen syysjuttujen keskelle.

Ainekset:

2dl lämmintä vettä

1ps kuivahiivaa

1rkl hunajaa

1rkl oliiviöljyä

n. 6-7dl täysjyväjauhoja

2 pientä omenaa, raastettuna

100g voimakasta cheddar-juustoa, raastettuna

hyppysellinen suolaa

Ohjeet:

Aloita sekoittamalla kuivahiiva, hunaja sekä öljy lämpimään veteen. Lisää joukkoon osa jauhoista ja jätä hetkeksi rauhaan. Seoksen alkaessa kuplia kevyesti voit lisätä loput jauhot, hitusen suolaa sekä raastetut omenat ja juuston. Vaivaa käsin joustavaksi taikinaksi, joka ei tartu sormiin.

Muotoile leivästä esimerkiksi länsirannikkolainen kakko (eli paksu kiekko), ripottele pintaan vielä hieman cheddaria ja aseta kevyesti öljytylle valurautapannulle. Paista 220-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes leipä alkaa tummua kauniisti päältä.

Jätä kommentti