Kellekään minut ikinä tavanneelle ei varmaankaan tule yllätyksenä, että olen täysin seonnut runebergintortuista. Ainoa positiivinen asia tappavan tylsässä tammikuussa on se, että silloin näitä suomalaisen leivonnaiskulttuurin helmiä ilmestyy hetkellisesti kauppoihin ja leipomoihin.
En nyt sentään lähtisi sanomaan näitä torttuja elämäni rakkaudeksi, se kunnia kuuluu juustoille. On meillä kuitenkin erittäin syvä ja erityinen yhteys. Vuosi toisensa jälkeen kokeilen hieman erilaista versiota lempitortustani, ja tänä vuonna vuorossa on runebergintorttu yhtenä isona kakkuna. Kakuissa enemmän on aina enemmän.
Ainekset:
4 kananmunaa
3dl ruokosokeria
100g sulatettua voita
1dl kermaa
0,5dl tummaa rommia
2dl vehnäjauhoja
1,5dl mantelijauhoja
1,5dl korppujauhoja
1tl leivinjauhetta
1 limen raastettu kuori
runsas ripaus vaniljaa, kardemummaa ja muskottipähkinää
kostutukseen:
1dl tummaa rommia
0,5dl sokerivettä
sokerikuorrutukseen:
tomusokeria + ripaus vettä & rommia
lisäksi: vadelmahilloa
Ohjeet:
Aloita vatkaamalla kananmunat ja sokeri huolellisesti yhteen. Sekoita sulatettu voi, kerma sekä rommi varovaisesti seokseen. Lisää kuivat ainekset, lime ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista voidellussa ja sokeroidussa kakkuvuoassa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes torttu-kakku-hybridi on tummunut kauniisti päältä.
Kostuta torttu kuumana, anna jäähtyä ja viimeistele sokerikuorrutuksella sekä vadelmahillolla.
Hyvää runebergintorttupäivää kaikille!