Pääsiäinen tuli ja meni, mutta mämmi säilyy.
Rehellisesti sanottuna mämmi ei ole ikinä ollut erityisen suuressa roolissa elämässäni; todellisuudessa olen tainnut maistaa sitä vain kahdesti. Kerran pakotettuna ja kerran vahingossa. Eihän se pahaa ole, mutta ei se hyvääkään ole.
Lähipiiristäni löytyi vain yksi ihminen, jonka pääsiäisen ostoslistalla komeili mämmi. Hän sanoi, että kyllä sitä pääsiäisenä on pakko olla, vaikka ei se hyvälle maistu. Tämä sokea usko pula-ajan perinneruokiin on aina hämmentänyt minua. Muiden maiden laittaessa pöydät koreaksi juhlapyhinä, suurin osa suomalaisista kattaa pöytäänsä pöperöitä, joista kukaan ei oikeasti pidä.
Saadessani tehtäväksi leipoa jotain makeaa pääsiäisbrunssille, tavoitteeni oli selkeä. Halusin tehdä mämmistä jotain sellaista, jota ihmiset söisivät oikeasti mielellään. Lopputulos on rukiinen mutakakku, joka yllättää rikkaalla makumaailmallaan ja silkkisellä koostumuksellaan. Kyllähän se mämmi näin on ihan hyvää. Uusi perinneruoka on syntynyt.
Ainekset:
400g mämmiä
200g tummaa suklaata, sulatettuna
100g sulatettua voita
1dl sokeria
2 kananmunaa
1 appelsiinin raastettu kuori
lisäksi: tomusokeria, marjoja
Ohjeet:
Sekoita mämmi, suklaa, voi ja sokeri huolellisesti yhteen. Vatkaa kananmunat seokseen yksitellen. Lisää puolet appelsiinin kuoresta ja sekoita. Kaada voideltuun kakkuvuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes kakku on reunoilta kypsä ja keskeltä vielä hieman hyllyvä. Viimeistele tomusokerilla, appelsiininkuorella ja marjoilla ja nauti uudesta pääsiäisen perinneherkusta!