Värikkäät vappudonitsit

Donitsit ovat yksi elämäni suurimmista ja kestävimmistä rakkaustarinoista, ja vappu antaa taas kerran mahtavan tekosyyn niistä nauttimiseen. Jostain syystä Suomesta ei kuitenkaan (yhtä ketjua lukuun ottamatta) saa perinteisiä donitseja, ei mistään. Eikä sieltä yhdestäkään mitään vähääkään rohkeampaa makua. Hillotäytteiselle kinuskimunkille on kyllä aikansa ja paikkansa, mutta joskus maistuisi vaikka hunaja-prosecco tai kirsikkapiiras, tai ehkä vaikka kinder-patukka tai piña colada donitsimuodossa. Mutta kun ei.

Ei se mitään, pyöräytin tuosta noin vaan sunnuntai-iltapäiväni kunniaksi itse donitsitaikinan, ja paistelin niitä yön pikkutunneille asti, ja nyt haisen helluntaihin asti munkkirasvalle, ja vedän kaikissa alkukesän riennoissa puoleeni ainoastaan chubby chasereita joille uusi nimikkotuoksuni antaa aivan vääränlaisia lupauksia. Mutta ei se mitään, nyt minulla on donitseja. Kaikissa sateenkaaren väreissä.

Ainekset:

0,5dl täysmaitoa

1pkt tuoretta hiivaa

2dl sokeria

1rkl kardemummaa

hitunen vaniljaa, ripaus suolaa

2 kananmunaa

100g sulatettua voita

n. 15dl vehnäjauhoja

paistamiseen: rypsiöljyä

kuorrutteeseen: tomusokeria, maitoa, vaniljaa (ja kaikkea muuta, mitä mieli tekee!)

Ohjeet:

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon suuressa kulhossa. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, vanilja ja suola ja sekoita. Vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen, lisää sitten puolet sulatetusta voista ja sekoita. Lisää jauhoja pienissä erissä ja sekoita ensin kauhalla, lopulta käsin vaivaten. Lisää loput voista sitten kun taikina alkaa jo hieman kiinteytyä – näin saat kätevästi samalla sormiin tarttuneet jauhot ja taikinan irti!

Anna kohota liinalla peitettynä vähintään tunti, kauli varovaisesti noin kolmen sentin paksuiseksi laataksi ja leikkaa muotilla taikinasta pyöreitä donitseja. Anna niiden kohota leivinpaperille aseteltuna ja liinalla peitettynä vielä tunti.

Paista donitseja 180-asteisessa rasvassa (koosta riippuen) noin 1,5-2,5 minuuttia molemmin puolin. Siirrä kypsät donitsit varovaisesti leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä ennen kuorruttamista. Kuorrutuksissa kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia värejä ja makuja!

Jätä kommentti