Crème brûlée

Yksi rakkaimmista ystävistäni muutti hiljattain ulkomaille, ja se aiheutti minussa monenlaisia ristiriitaisia tunteita. Iloa tietenkin, koska olen onnellinen hänen puolestaan. Onnellinen, että hän ja kaikki muut ystäväni tuntuvat toteuttavan suurimpia unelmiaan samalla kun itse vietän illan toisensa jälkeen syöden näkkileipää yksin sängyssä. Onnellinen, enkä ollenkaan kateellinen.

Surua myös, koska nyt minulla ei enää ole lähikorttelissa ketään sellaista ystävää, jonka saisin aina houkuteltua mukaan huonoihinkin ideoihin. Ja taas kerran iloa, koska hän testamenttasi minulle kaasuliekittimensä.

Laite tuntui kieltämättä aluksi turhakkeelta, mutta nyt en voi käsittää, miten olen voinut elää ilman tällaista. Keksin sille jo nyt kaikenlaista käyttöä, mutta toistaiseksi se on osoittanut arvokkuutensa vain herkullista crème brûléeta tehdessä.

Tämä ranskalainen klassikkojälkkäri koostuu erittäin yksinkertaisista aineksista, ja onnistuu yllättämään herkullisuudellaan kerta toisensa jälkeen. Tärkeintä brûléessa on tietenkin se kovaksi karamelisoitunut liekitetty pinta, johon sitä liekitintä nimenomaan tarvitaan!

Ainekset:

4dl kermaa

6 kananmunan keltuaista

1dl sokeria (+ lisää pintaan)

runsaasti vaniljaa

ripaus muskottipähkinää ja kardemummaa

Ohjeet:

Lämmitä kerma pienessä kattilassa melkein kiehuvan kuumaksi, niin että se alkaa juuri kuplia reunoilta. Vatkaa sillä aikaa keltuaiset ja sokeri huolellisesti yhteen. Lisää kuumaa kermaa ensin ruokalusikallinen kerrallaan keltuais-sokeriseoksen joukkoon ja vatkaa antaumuksella. Näin saat temperoitua seoksen, jotta kananmunat eivät muutu munakokkeliksi.

Lopun kerman voit kaataa nopeamminkin seoksen sekaan, samalla ahkerasti vatkaten.

Mausta vaniljalla sekä pienellä ripauksella muskottipähkinää ja kardemummaa.

Asettele pienet brûlée-kulhot (tai yksi suuri kulho) syvälle uunipellille ja täytä pelti kiehuvalla vedellä, joka ulottuu astioiden puoliväliin asti. Kaada taikina kulhoihin ja paista vesihauteessa 160-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia, riippuen valitun kulhon koosta ja syvyydestä. Valmiin crème brûléen tulisi vielä hytkyä keskeltä kuin hyytelö.

Jäähdytä brûlée yön yli jääkaapissa.

Ripottele jokaisen annoksen päälle tasainen annos sokeria. Teelusikallinen riittää yhteen pieneen kulhoon. Liekitä sokeri karamelisoiduksi, viettelevän rapeaksi pinnaksi tälle herkulle. Tarjoile tuoreiden marjojen kera!

Jätä kommentti