Marsipaani-stollen

Stollen on se talvikauden kuivakakku jota saksalaiset mummot leipovat kaikille rakkailleen joululahjaksi tai muuten vaan viemisiksi, mutta josta suurin osa ei juurikaan välitä. Vähän kuin ne suomalaiset Juhlapöydän konvehdit, joita annetaan lahjaksi suunnasta toiseen kunnes kukaan ei enää edes muista, mistä tämä ei-toivottujen suklaiden loputon kehä oikein alkoi.

Yhdellä tavalla nämä kaksi eurooppalaista jouluperinnettä kuitenkin eroavat toisistaan: stollen on oikesti hyvää. Siis aivan julmetun hyvää. Myönnettäköön, että oma kakkumakuni on kuin 98-vuotiaan itä-eurooppalaisen tädin, mutta tämä on jopa kuivakakkujen ja kuivahedelmäkakkujen keskuudessa ihan omalla tasollaan. Ehkä se johtuu rommista ja marsipaanista, ne nyt tekevät aina kaikesta vähän parempaa. Todellisuudessa stollen ei oikeastaan edes ole kuivakakku, se on lähempänä hiivalla kohotettua leipää jossa nyt vaan sattuu olemaan joukossa rommia ja kuivattuja hedelmiä. Sitä on kuitenkin vaikea sanoin kuvailla. Stollen on niin hyvää, että se on tehnyt minusta sellaisen mummon, joka leipoo sitä lahjaksi läheisilleen.

Ainekset:

1dl maitoa

11g kuivahiivaa

3dl vehnäjauhoja

2-3rkl tummaa rommia

1dl rusinoita

1dl säilöttyjä kirsikoita

1dl karamelisoitua appelsiininkuorta

1dl sokeria

1 kananmunan keltuainen

100g pehmeää voita

1tl kardemummaa

250g marsipaania

(päälle: mantelilastuja)

glaseeraukseen:

50g sulatettua voita

2dl tomusokeria

Ohjeet:

Sekoita rusinat, ronskisti pilkotut säilykekirsikat ja karamelisoitu appelsiininkuori pienessä kulhossa. Kaada päälle rommi ja jätä maustumaan.

Sekoita kuivahiiva ja ruokalusikallinen sokeria kädenlämpöiseen maitoon suuressa kulhossa. Anna vaikuttaa kymmenisen minuuttia, kunnes seoksen pinta alkaa vaahdota hieman. Lisää sitten joukkoon  jauhot, sokeri, keltuainen sekä voi ja kardemumma. Sekoita ensin kauhalla, sitten vaivaa taikinaa käsin kunnes se on täysin sileä. Anna kohota liinalla peitettynä kulhossa vähintään tunti, mieluiten useampikin.

Lisää rommissa liotetut hedelmät taikinaan ja vaivaa käsin kevyesti jauhotetulla pinnalla. Tässä kohtaa voit jakaa taikinan halutessasi osiin – jos vaikka haluat yhden ison mötikän sijaan tehdä useamman pienen stollenin.

Rullaa marsipaani pitkäksi pötkyläksi (tai useaksi pieneksi pötkyläksi) ja aseta litteäksi soikioksi painetun stollen-taikinan päälle noin 1/3 reunasta pituussuunnassa. Rullaa taikina marsipaanin ympärille ja muovaa niin että taikina peittää marsipaanin kokonaan joka suunnasta. Anna kohota vielä huoneenlämmössä noin tunti. Halutessasi voit ripotella stollenin päälle hieman mantelilastuja, mutta välttämättömiä ne eivät ole.

Paista 180-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Voitele kuuman stollenin pinta anteliaalla annoksella voisulaa, ripottele sitten päälle runsas kerros tomusokeria. Anna jäähtyä ja toista voitelu ja sokerointi. Nauti.

P.s. Stollen säilyy mainiosti myös pakastimessa, jos haluat vaikka tuplata ohjeen taikinan ja tehdä runsaan satsin yhdellä kertaa. Ja usko pois kun sanon – tämä on niin herkullista että ohje kannattaa vaikka triplata!

Yksi kommentti

  1. Nam, kaikki missä on marsipaania on hyvää:)

    Tykkää

Jätä kommentti