Top 20 matkakohteet vuodelle 2020

Kellekään minua vähänkään tuntevalle ei varmaan ole jäänyt epäselväksi, että matkustaminen on lempiharrastukseni. Suoraan sanottuna sitä pitäisi rehellisyyden nimissä kutsua ennemmin intohimoksi tai jopa pakkomielteeksi. Siinä on vaan jotain niin hienoa – löytää itsensä jostain ihan uudesta paikasta, oppia olleensa täysin väärässä jostain, kasvaa. Elämä tuntuu tapahtuvan paljon vahvemmin silloin kun olen reissussa.

Uuden vuosikymmenen kunniaksi halusin koota listan suurimmista matkahaaveistani tälle vuodelle – tässä siis Top 20 matkakohteeni vuodelle 2020. Joissain näistä kohteista olen käynyt jo useampaan otteeseen, kun taas toiset ovat sellaisia paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt (vielä), mutta jotka haluaisin kokea niin pian kuin vaan mahdollista.

20. Pietari, Venäjä

Talvi Pietarissa – puuterilumen peittämiä mukulakivikatuja, ortodoksikirkkojen kullattujen kupoleiden kimallus talviauringon alla, ylväitä palatseja ja paikallisia turkishatuissaan juomassa vodkaa pysyäkseen lämpimänä. Tämä on ollut unelmani jo pitkään, vaikka olenkin jo useammalta paikalliselta kuullut että tämä mielikuva on ainoastaan unelmaa ja todellisuus olisi jotain aivan muuta.

19. Pariisi, Ranska

Pariisi on yksi ehdottomista suosikkikaupungeistani. Lämpesin sille alkuun hitaasti, mutta sittemmin olen oppinut rakastamaan tätä legendaarista valojen kaupunkia, maailman romanttista kaupunkia, leivosten maailmanpääkaupunkia.

Se on myös eräällä toisella (erittäin lyhyellä) listalla – kaupungit joissa haluaisin joskus asua. En tiedä tuleeko 2020 olemaan se vuosi kun saan sanoa Pariisia kodikseni, mutta käydä ainakin aion.

18. Tokio, Japani

Tokio, aivan kuten Pariisi, on yksi lempipaikoistani koko maailmassa – ja toinen kohde jossa haluaisin joskus myös asua. Olen viettänyt melko paljon aikaa Tokiossa lähivuosina, ja sen omalaatuinen luonne on onnistunut voittamaan minut puolelleen. Tokiossa kaikki on jotenkin omituista, parhaalla mahdollisella tavalla.

17. Amalfin rannikko, Italia

Amalfin rannikko eteläisessä Italiassa vaikuttaa kohteelta vailla vertaa, ja sen näppärä sijainti Napolin ja Pompeijin kupeessa tekee siitä nerokkaan valinnan road tripille. Kunhan joku muu ajaa, jotta saan itse istua takapenkillä ja nauttia maisemista (ja paikallisista viineistä).

16. Nepal

Jos ihan rehellisiä ollaan, Nepal on vain toinen puolikas kaksiosaisesta matkasta, josta olen haaveillut jo pitkään – ensin suuntaisin Mumbaihin ylikuormittamaan kaikki aistini, sekä tietenkin päätyäkseni sattumalta Bollywood-tuottajien käsiin ja siitä suureksi tähdeksi. Kaiken tämän jälkeen karkaisin materiaalista maailmaa nepalilaiseen luostariin ja viettäisin hetken hiljaisuusretriitissä. Hiljaisuus ei välttämättä ole ensimmäinen vahvuus, jota ystäväni minulle kohdistaisivat, mutta siitä huolimatta tämä ajatus kiehtoo.

15. Taipei, Taiwan

Taipei tuntuu usein jäävän näyttävämpien naapureidensa – esimerkiksi Hong Kongin ja Shanghain – jalkoihin. Kaikki siellä käyneet tuntuvat kuitenkin hurahtavan tähän pieneen saarivaltioon aivan täysin. Toivon olevani seuraava hurahtaja.

14. Alsace, Ranska

Minulla oli keväällä entisen opiskelukaverini (ja pitkäaikaisen oikean kaverini) kanssa sopimus – jos hän pääsee ranskan kurssistaan läpi, varaamme heti reissun Bordeaux’n viinitiloille. Syystä tai toisesta, reissua ei ole vielä varattu. Sitä odotessa olen ehtinyt innostua toisesta ranskalaisesta viinialueesta, nimittäin Alsacesta. Tämä Saksan rajamailla sijaitseva kuvankaunis alue on täynnä suloisia kyliä ja mahtavia viinejä, ja ymmärrettävästi houkuttelee erittäin vahvasti luokseen.

13. Iran

Lähipäivien poliittiset käänteet ovat valitettavasti tehneet Iranista taas kerran sellaisen kohteen, johon moni ei ensimmäisenä haluaisi. Itse olen jo pitkään haaveillut tästä rikkaan ja kauniin kulttuurin omaavasta maasta.

12. Venetsia, Italia

Venetsia on maailman kaunein kaupunki, siitä on turha väitellä. Se on myös täysin turistien valtaama, ja valitettavasti vielä niiden pahimpien mahdollisten turistien – lihavia, äänekkäitä, amerikkalaisia, vyölaukkuja. Siksi välttelen parhaani mukaan Venetsiaa kesäisin. Sen sijaan haluaisin suunnata sinne helmikuussa Carnevale-aikaan, kun koko kaupunki muuttuu mysteerien ja maskien täyttämäksi juhlaksi – ja kaikki tämä lähes täysin vailla turisteja.

P.s. Kukaan tätä lukeva turisti ei saa ottaa minusta mallia. Jos omistat vyölaukun tai sellaisen lippiksen jossa on vain se lippa ja päälaki avoimena, varaa lentosi heinä-elokuulle.

11. Jeju, Etelä-Korea

Suurin osa tämän listan kohteista on ollut haaveissani jo pitkään, mutta Jejusta kuulin ensimmäistä kertaa vasta aivan hiljattain. Siitä huolimatta ajattelen sitä pakkomielteisesti lähes jatkuvasti. Tämä Etelä-Korealainen saari on melko lähellä Busania, mutta kaikki siitä näkemäni kuvat näyttävät eksoottiselta ja kaukaiselta paratiisilta.

10. Helsinki, Suomi

Helsinki on ollut kotini (on-off-henkisesti) jo 12 vuotta, ja on luonnollisesti vallannut erittäin erityisen paikan itselleen sydämestäni. Kesäinen Helsinki on haaveissani jo nyt loskasateiden keskellä – kuumat kesäpäivät puistoissa, ne joina ilma tuntuu värisevän mahdollisuuksien määrästä. Auringonnousut Hietsussa ja auringonlaskut Suomenlinnassa, piknikit ja loimulohi, syreenien tuoksu ja hikiset yöt. Oispa kesä.

9. New Orleans, USA

New Orleans omaa erittäin uniikin historian ja paikallisen kulttuurin, joka sisältää ominaispiirteitä ranskalaisesta créoli-keittiöstä, voodoo-uskomuksia Haitilta, ja kuitenkin vahvasti amerikkalaisen asenteen. Tämä amalgaami on kiehtonut minua jo pitkään.

8. Saudi-Arabia

Saudi-Arabia otti suuren harppauksen kohti heitä ympäröivää modernia yhteiskuntaa ottaessaan käyttöön avoimet turistiviisumit loppuvuodesta 2019. Seikkailumieliset matkailijat kaikkialta ovat jonottaneet innokkaina päästäkseen ensimmäisten joukossa tutustumaan tähän tunnetusti sulkeutuneeseen maahan, joka ainakin kuvien perusteella tuntuu olevan täynnä uskomatonta kauneutta.

Ihmisoikeudet siellä nyt ovat mitä ovat, ja moni ihminen onkin jo boikotoinut ja osoittanut mieltään sinne matkustaneita kohtaan, koska jostain syystä jotkut ihmiset haluavat tuoda viime vuosikymmenen loppupuoliskoa synkentäneen negatiivisen asenteensa mukaan tälle uudelle vuosikymmenelle. Minun elämänkatsomukseeni se ei sovi. Siltoja, ei aitoja. Jos jossain maassa on asiat huonosti, tilannetta ei ainakaan auta se ettei sinne sivistysvaltioista kukaan mene tilannetta parantamaan.

7. Fiji

Fiji, tai ”Fidži” kuten joku kielitaidoton juntti kotimaisten kielten keskuksessa on joskus päättänyt, on yksi maailman etäisimmistä saariryhmistä. Juuri siinä sen viehätys seisookin – tätä lähemmäs Tom Hanksin Cast Away -autiosaarielämystä ei pääse. Ihan kirjaimellisesti, sillä kyseinen elokuva on kuvattu Fijillä.

6. Hakone, Japani

Japani tupsahti tälle listalle ensimmäistä kertaa jo sijalla 19, ja tässä sitä taas ollaan. Japani on mahtava sekoitus uutta ja vanhaa, ultramodernia ja muinaista perinnettä. Tokion neonkylttien ja betoniviidakkojen jälkeen olisi hienoa päästä tutustumaan perinteiseen japanilaiseen onseniin. Hakonen alueella näitä kylpylöitä on runsaasti – kuumia lähteitä, vesiputouksia, vuoristomaisemia, ja tietenkin herkullista japanilaista ruokaa.

5. Champagne, Ranska

Olen erittäin innokas shampanjaintoilija. Siksi koenkin poikkeuksellisen suurena häpeäpilkkuna imagolleni etten ole ikinä käynyt Champagnessa, vaikka se on vain tunnin päässä Pariisista. Tähän pitää saada muutos asap.

4. Auckland, Uusi-Seelanti

Auckland tuntuu kutsuvalta, turvalliselta, puhtaalta ja helpolta. Todellisuudessa en tiedä koko maasta juuri mitään, mutta mielikuvani (ja kaikkien näkemieni kuvien) perusteella ilma siellä on jotenkin ilmavampaa, ja kaikki paljon kauniimpaa. Olisi mahtavaa päästä tutustumaan kaupunkiin ja luonnonkauneuksiin sen ulkopuolella.

3. Buenos Aires, Argentiina

Argentiinalaiset vaikuttavat suhtautuvan intohimoisesti kaikkeen: tangoon, viiniin, pihveihin, jalkapalloon… Olen jo pitkään haaveillut siitä, että pääsisin kokemaan tämän rajattoman intohimon omakohtaisesti.

2. Kauai, Hawaiji

Yksi elämäni suurimmista unelmista toteutui heinäkuussa 2019 kun pääsin ensimmäistä kertaa käymään Hawaijilla. Odotukseni olivat naurettavan korkealla, ja jotenkin todellisuus oli hienompaa kuin ikinä osasin edes toivoa. Suunnittelen kovaa vauhtia jo seuraavia reissuja Hawaijin saarille, ja Kauai-saaren karunkaunis luonto tuntuu tällä hetkellä kiinnostavimmalta.

1. Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Kapkaupunki on ollut yksi suurimmista matkahaaveistani jo suurimman osan viime vuosikymmenestä. Tämä kaupunki tuntuu olevan täydellinen sekoitus kaikkea minulle mieluisaa: aurinkorantoja, maailmanluokan viinitiloja, majesteettisia vuoria, ja tietenkin söpöjä pingviinejä.

Elämäni ei ole mitään ennen kuin olen saanut instagram-kuvan pingviinien kanssa.

//

Kuulisin erittäin mielelläni myös muiden unelmakohteita – ties vaikka löytäisin omallekin listalleni uusia lisäyksiä. Kertokaa siis rohkeasti kommenteissa omista haaveistanne!

Ja jos reissujutut kiinnostavat niin kannattaa käydä kurkkaamassa englanninkielistä matkablogiani Come and Go. Instagram-kuvia reissuistani löytyy tilillä jerrykiva – kohta toivottavasti myös pingviinien kera!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: