Lakritsinen crème brûlée

Makuni jälkiruokien suhteen on lähiaikoina kehittynyt yksinkertaisempaan suuntaan – puhtaita ja selkeitä makuja, ensiluokkaisia raaka-aineita jotka saavat mahdollisuuden loistaa. Kai tämä yksinkertaisempien nautintojen jahtaaminen on osa jonkinlaista neljännesosaelämän kriisiä.

Yhdessä asiassa olen kuitenkin kaukana kakkupuritaanista – crème brûlée saa nimittäin minun käsissäni mitä rohkeampia muotoja. Klassikkoherkun pohja on niin yksinkertainen, että sitä on houkuttelevan helppoa kustomoida juuri omaan makuun sopivaksi. Lähes kaikki makuyhdistelmät on tullut jo kokeiltua, ja yksi suosikeistani on yhä tämä (melko yksinkertainen) lakritsi-brûlée. Lakritsijuurijauhe tuo kermaiselle klassikolle hieman syvyyttä, peittämättä kuitenkaan niitä ensiluokkaisten raaka-aineiden omia parhaita puolia. Tässä on siis täydellinen yhdistelmä yksinkertaista klassikkoa ja räväkkää revittelyä!

Ainekset:

5dl kermaa

4 kananmunan keltuaista

0,5dl sokeria + 0,5dl lisää bruleeraukseen

Pieni ripaus suolaa

Runsas ripaus vaniljaa

1-2tl lakritsijuurijauhetta

Ohjeet:

Lämmitä kermaa pienessä kattilassa keskilämmöllä, melkein kiehumispisteeseen asti. Siirrä pois liedeltä juuri ennen kuin kerma alkaa kiehua. Laita samalla uuni lämpeämään 170-asteiseksi.

Vatkaa keltuaiset, sokeri, suola, vanilja sekä lakritsijauhe yhteen pienessä kulhossa. Lisää kuuma kerma hitaasti seoksen joukkoon, jatkuvasti samalla sekoittaen. Kaada seos siivilän läpi annosvuokiin tai muihin valitsemiisi tarjoiluastioihin.

Asettele annosvuoat korkeareunaiselle uunipellille ja lisää pellille vuokien ympärille kiehuvaa vettä niin että se yltää puoliväliin vuokien reunoja. Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hieman kiinteytyneet. Siirrä vuoat varovaisesti pois vesihauteesta jäähtymään ja anna asettua jääkaapissa useamman tunnin ajan (vähintään 3, enintään 6).

Juuri ennen tarjoilua ripottele vanukkaiden pintaan ohut kerros sokeria ja liekitä tumman karamelisoituneeksi. Tarjoile nopeasti, sillä näiden herkkujen liekitetty pinta pehmenee valitettavan vauhdikkaasti.

Jätä kommentti