Risotto al Barolo

Bordeaux’t ja Burgundit voi unohtaa, kiistaton viinien kuningas on ehdottomasti Barolo. Tässä harvinaisen herkullisessa risotossa yhdistyy italialaiselle keittiölle tyypillinen maanläheisyys ja rennon ronski ote, sekä tietenkin piemontelaisen Barolon haastavien happojen tuoma ylellisyyden vivahde.

Risotto al Barolo tehdään vain muutamista yksinkertaisista – mutta ensiluokkaisista – aineksista. Tämä risotto-ohje on petollisen helppo, mutta siihen kannattaa kuitenkin keskittyä ja tehdä kaikki huolella. Näin hyvät ainekset ansaitsevat hyvän kohtelun.

Ainekset:

300g risottoriisiä (esim. carnaroli käy mainiosti)

1l lämmintä kasvislientä

2 salottisipulia

2,5dl Barolo-viiniä

50g meijerivoita

0,5dl ekstraneitsytoliiviöljyä

75g pecorino romano -juustoa, hienona raasteena

suolaa ja mustapippuria

Ohjeet:

Kuullota hienonnettua salottisipulia keskilämmöllä viitisen minuuttia jatkuvasti varovaisesti sekoitellen, kunnes sipuli pehmenee ja karamelisoituu hieman. Lisää pannulle riisi ja paahda muutaman minuutin ajan, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.

Lisää ensin pannulle viini, sitten kuumaa kasvislientä pienissä erissä. Sekoita risottoa jatkuvasti varmin, mutta rauhallisin ottein. Anna nesteen haihtua lähes kokonaan ennen kuin lisäät sitä.

Kaiken nesteen imeydyttyä riisiin voit siirtää pannun pois liedeltä. Sekoita joukkoon ensin voi, sitten suurin osa pecorino-raasteesta. Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele ripauksella pecorino-raastetta. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi hitaasti kypsytetyn ja karamelisoidun porsaan kera.

Muista kokeilla risottoon käytettyä Baroloa myös ruokajuomana!

Jätä kommentti