Valkosuklaajuustokakku

valkosuklaajuustokakku

Olen pitkään haikaillut kesästä tehdyn verbin perään, sellaisen kuin yläluokkaisten amerikkalaisten summering. Kesänvietto ja kesäily ovat toistaiseksi parhaat, jotka olen itse keksinyt, ja itse asiassa ne kuvaavat kyllä melko hyvin sitä, mitä olen lähiaikoina tehnyt.

Nämä sanaleikit eivät kuitenkaan ole ennen tätä viikkoa olleet ajankohtaisia. Koko alkukesän olen viettänyt lähinnä kiroten sitä ettei kesää oikeastaan edes ole ollut. Heinäkuun puoliväliin mennessä Suomessa oli ollut ehkä kaksi ja puoli aurinkoista ja/tai lämmintä päivää eikä niin lyhyt aika mitenkään riittänyt kaikkeen siihen hienoon kesäilyyn, josta olin koko pitkän talven haaveillut.

Tällä viikolla hyvien kesäpäivien saldoni on kuitenkin tuplaantunut, länsirannikolla kun aurinkoa ja lämpöä on riittänyt huomattavasti Helsinkiä enemmän. Tämä viikko onkin kulunut enimmäkseen ulkoilmoissa: maalaismaisemissa pyöräillen, rantakallioilla auringonlaskuja ihaillen ja metsissä mustikoita poimien. Kaikelle tälle raittiille ilmalle oli kuitenkin pakko hankkia hieman kontrastia keittiöstä.

valkosuklaajuustokakku

Keittiössä on lähipäivinä syntynyt monien muiden herkkujen ohella tämä suussasulavan herkullinen ja samettisen pehmeä valkosuklaajuustokakku. Sen makua on jotenkin vaikea kuvailla. Vähän kuin unohtunut uni, johon yrittää tarttua; tämän kakun hienostunut ja hento maku pakenee mielestä jos sitä yrittää liikaa pohtia. Hyvää se kyllä on, sen voin sanoa!

Ainekset:

250g digestive-keksejä

100g voita

täyte:

150g valkosuklaata

400g tuorejuustoa

2dl kermaa

4 kananmunaa

2dl sokeria

kuorrutus:

2,5dl smetanaa

3rkl sokeria

lisäksi: rouhittuja pistaaseja

Ohjeet:

Aloita valmistamalla pohja: murskaa digestive-keksit hienoksi jauheeksi ja sekoita yhteen sulatetun voin kanssa. Lisää hieman voita jos seos on liian kuiva tai murusta pari keksiä lisää jos se tuntuu liian kostealta. Painele valmis taikina voidellun kakkuvuoan pohjalle tasaisesti ja siirrä jääkaappiin asettumaan.

Sulata valkosuklaa varovaisesti mikrossa, pienissä pyrähdyksissä ja välillä sekoitellen. Sekoita suklaan joukkoon tuorejuusto, kerma ja sokeri. Vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen. Kaada valmis täyte kakkupohjan päälle, tasoita nuolijalla tai veitsellä mahdollisimman sileäksi ja paista 180-asteisessa uunissa 10 minuttia.

Laske sitten uunin lämpö 150-asteiseksi ja jatka paistamista noin tunti. Uuneissa saattaa olla eroja, etkä halua ylikypsää juustokakkua, joten ala kurkistella uuniin jo aiemmin – valmiin kakun tulisi olla kiinteä reunoilta, mutta hieman hyllyvä keskeltä.

Sekoita smetana ja sokeri huolellisesti yhteen ja levitä uunista tulleen kuuman kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita kakku vielä takaisin uuniin 10 minuutiksi. Kierrä veitsen kanssa kakun reunat heti kun otat sen uunista, jotta kakku ei tartu vuokaan jäähtyessään. Anna jäähtyä useamman tunnin ajan tai jopa yön yli. Viimeistele pistaasirouheella ja tarjoile tuoreiden marjojen kera!

Yksi kommentti

  1. Jonna H

    Mukavaa että jostain löytää tasaiseen tahtiin juustokakkuja ilman liivatetta!! Kiitos!

    Tykkää

Jätä kommentti