Maukkaan mausteinen omenapiirakka

Tämä kesä alkoi tosissaan vasta tuossa kymmenisen minuuttia sitten, joten en todellakaan ole millään tasolla valmis myöntämään, että se olisi muka jo hiipumassa. Aivan kuin elämässä yleensä, aion valehdella itselleni ja uskoa, että paras on vielä edessä. Ollaanhan nyt tosin jo elokuun puolella, mutta onneksi tässä on sentään pari kuukautta vielä antoisaa shortsikautta jäljellä!

Elokuussa on myös se hyvä puoli, että sesongissa on muutakin kesäpurtavaa kuin mansikat ja kirsikat. Omenat alkavat tässä kuussa olla parhaillaan, ja se tarkoittaa tietenkin vain yhtä asiaa: omenapiirakkaa.

Ainekset:

100g voita, kuutioituna

1dl ruokosokeria

2dl vehnäjauhoja

runsas ripaus vaniljaa, kanelia ja kardemummaa

kourallinen rouhittuja saksanpähkinöitä

täytteeseen:

750g omenoita

50g sulatettua voita

1dl ruokosokeria

runsas ripaus kanelia ja muskottipähkinää

puolikkaan sitruunan mehu

glaseeraus:

50g sulatettua voita

1-2rkl maitoa

n. 200g tomusokeria

Ohjeet:

Sekoita voi, sokeri, jauhot, mausteet ja rouhitut saksanpähkinät huolellisesti yhteen. Painele 2/3 seoksesta leivinpaperilla päällystetyn kakkuvuoan tai pienehkön uunivuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti ja heitä hetkeksi jääkaappiin viilenemään.

Paista kylmää piiraspohjaa 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Pohjan kypsyessä ehdit valmistella täytteen. Kuori ja pilko omenat. Sekoita omenat yhteen voisulan, sokerin, mausteiden ja sitruunamehun kanssa. Levitä täyte tasaisesti piiraspohjan päälle ja nipistele loppu taikina täytteen päälle muruiksi. Jatka kypsentämistä 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes piiras alkaa tummua kauniisti päältä.

Anna jäähtyä hieman, viimeistele glaseerauksella ja nauti!

 

Jätä kommentti