Tämä kesä alkoi tosissaan vasta tuossa kymmenisen minuuttia sitten, joten en todellakaan ole millään tasolla valmis myöntämään, että se olisi muka jo hiipumassa. Aivan kuin elämässä yleensä, aion valehdella itselleni ja uskoa, että paras on vielä edessä. Ollaanhan nyt tosin jo elokuun puolella, mutta onneksi tässä on sentään pari kuukautta vielä antoisaa shortsikautta jäljellä!
Elokuussa on myös se hyvä puoli, että sesongissa on muutakin kesäpurtavaa kuin mansikat ja kirsikat. Omenat alkavat tässä kuussa olla parhaillaan, ja se tarkoittaa tietenkin vain yhtä asiaa: omenapiirakkaa.
Ainekset:
100g voita, kuutioituna
1dl ruokosokeria
2dl vehnäjauhoja
runsas ripaus vaniljaa, kanelia ja kardemummaa
kourallinen rouhittuja saksanpähkinöitä
täytteeseen:
750g omenoita
50g sulatettua voita
1dl ruokosokeria
runsas ripaus kanelia ja muskottipähkinää
puolikkaan sitruunan mehu
glaseeraus:
50g sulatettua voita
1-2rkl maitoa
n. 200g tomusokeria
Ohjeet:
Sekoita voi, sokeri, jauhot, mausteet ja rouhitut saksanpähkinät huolellisesti yhteen. Painele 2/3 seoksesta leivinpaperilla päällystetyn kakkuvuoan tai pienehkön uunivuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti ja heitä hetkeksi jääkaappiin viilenemään.
Paista kylmää piiraspohjaa 180-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Pohjan kypsyessä ehdit valmistella täytteen. Kuori ja pilko omenat. Sekoita omenat yhteen voisulan, sokerin, mausteiden ja sitruunamehun kanssa. Levitä täyte tasaisesti piiraspohjan päälle ja nipistele loppu taikina täytteen päälle muruiksi. Jatka kypsentämistä 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes piiras alkaa tummua kauniisti päältä.
Anna jäähtyä hieman, viimeistele glaseerauksella ja nauti!