Carbonara

Carbonara on kiistatta yksi italialaisen keittiön rakastetuimmista klassikoista. Tämä roomalainen pasta-annos on perinteiseen tapaan erittäin yksinkertainen – aineksia on vain kuusi, ja silloin pastan keitinvesikin on jo laskettu mukaan!

Carbonaran alkuperästä on olemassa monenlaisia tarinoita. Yleisin taitaa olla nimestä alla carbonara eli ”hiilimiehen tapaan” johdettu tarina siitä, miten hiilitehtaan työntekijät söivät lounaaksi tätä pastaa jotta saisivat tarpeeksi energiaa jaksaa töissään. Tästä alkuperäistarinasta on kuitenkin yhtä monta versiota kuin itse pastastakin.

Pasta-puristille ehkä suurin rikos ruokaa kohtaan olisi käyttää pasta carbonarassa kermaa. Tämän yleisen rikkomuksen sijaan aidon carbonaran kastike syntyy kananmunan keltuaisista, juustosta ja pastan keitinvedestä. Muuta ei tarvita.

Ainekset:

300g pastaa (esim. täysjyväspaghetti toimii erinomaisesti)

150g pekonikuutioita (perinteinen resepti vaatii guanciale-pekonia)

6 kananmunan keltuaista

100g pecorino romano -juustoa

antelias annos mustapippuria

Ohjeet:

Keitä pasta al dente rohkeasti suolatussa vedessä. Pastan keitinveden tulisi olla yhtä suolaista kuin meriveden, eli sitä saa ihan oikeasti laittaa enemmän kuin teelusikallisen.

Kypsennä pekonikuutiot pannulla kevyesti, älä paista niitä täysin rapeiksi.

Vatkaa kananmunan keltuaiset kulhossa ja lisää joukkoon pecorino hienona raasteena, sekä pastan keitinvettä ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa raivokkaasti kunnes kastike on paksua ja juoksevaa. Mausta anteliaasti mustapippurilla.

Pyörittele kypsä pasta kastikkeessa, lisää joukkoon pekonikuutiot ja viimeistele vielä juustoraasteella ja mustapippurilla. Halutessasi voit myös seurata omaa tapaani ja lisätä päälle yhden keltuaisen sekä hieman ruohosipulia. Tämä saattaa kuitenkin joillekin italialaisille olla aivan yhtä suuri rikos kuin kerman lisääminen, joten harkitse tekosi tarkkaan!

Jätä kommentti