Îles flottantes

Ranska on antanut maailmalle monenlaisia herkullisia lahjoja, ja kaikkea kohokkaasta mousseen ja macaroneista croissanteihin näkeekin katukuvassa alati. Jostain syystä ranskalaisista herkuista herkullisin, eli tietenkin île flottante, on yhä valitettavan aliarvostettu Suomessa.

Nimensä (suomeksi ’kelluva saari’) tämä jälkiruoka saa siitä, miten rapeat marengit näyttävät kelluvan vanukkaan kaltaisessa crème anglaise -kastikkeessa kuin pienet ja herkulliset saaret aavalla merellä.

Tämän herkun hienous on suurelta osin siinä, että sitä voi muokkailla melko rohkeastikin, silti perinteiden päälle tallomatta. Itse viimeistelin omat kelluvat saareni tällä kertaa tuoreilla marjoilla ja passiohedelmällä. Crème anglaise sai karibiansaarten henkeen sopien lisäpotkua tummasta rommista.

Ainekset:

Crème Anglaise:

4dl kermaa

kardemummaa, vaniljaa, 2 peukalon kokoista palaa sitruunan kuorta

0,5dl sokeria

1tl maissitärkkelystä

4 kananmunan keltuaista

Marengit:

4 kananmunan valkuaista

ripaus cream of tartar tai ruokasoodaa (auttaa marenkiseoksen kiinteytymistä)

2dl sokeria

Lisäksi: marjoja, passiohedelmiä

Kokeile myös esimeriksi: paahdettuja pähkinöitä, lakritsia, kinuskia

Ohjeet:

Aloita valmistamalla crème anglaise. Sekoita pienessä kattilassa kerma, kardemumma, vanilja ja sitruunankuori. Lämmitä keskilämmöllä melkein kiehuvaksi asti, jatkuvasti varovaisesti sekoitellen. Siirrä pois liekiltä ja anna maustua kymmenisen minuuttia.

Sekoita lasikulhossa sokeri ja maissitärkkelys. Lisää keltuaiset ja vatkaa sileäksi seokseksi. Aseta kulho kiehuvan vesikattilan ylle, niin ettei kuuma vesi osu kulhon pohjaan. Lisää lämmin kermaseos keltuaisseokseen jatkuvasti vatkaten, ensin ruokalusikallinen kerrallaan ja sitten ohuena viivana. Kun seoksen koostumus muistuttaa paksua kermaa, kaada siivilän läpi ja anna jäähtyä.

Seuraavaksi voit valmistaa marengit. Vatkaa valkuaiset kulhossa kuohkeaksi seokseksi. Lisää halutessasi ripaus cream of tartar -jauhetta tai ruokasoodaa, jotka auttavat marenkia pitämään muotonsa. Myös pari tippaa sitruunamehua voi auttaa marenkia tehdessä. Lisää loppuvaiheessa sokeri ja vatkaa kunnes marenkiseos on kiiltävää ja pysyy kiinni kulhossa vaikka sen kääntää ympäri.

Lusikoi haluamasi kokoisia marenkisaarekkeita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja kypsennä 80-asteisessa uunissa 60-90 minuuttia, kunnes ne ovat sisältäkin rapeahkoja. Perinteisesti île flottanten marengit tulisi keittää maidossa, mutta itse luovutin heti ensimmäisen epäonnistumisen jälkeen ja päätin mennä siitä, missä se matalakin aita on kaatunut kumoon. En huomannut haittavaikutuksia, hyvälle maistui silti.

Kokoa île flottante suureen, laakeaan astiaan tai annostele yksittäisiksi annoksiksi jälkiruokakulhoihin. Viimeistele valitsemillasi höysteillä ja nauti!

Jätä kommentti